Nagyvilág

Megbarátkoztak az osztrákok az unióval

A globális pénzügyi válság kihatásai miatt jelentősen megnőtt az osztrákok bizalma az Európai Unió iránt: egy kedden ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 78 százaléka amellett foglalt állást, hogy Ausztria maradjon az unió tagja.

Az Osztrák Európa-politikai Társaság kimutatása alapján legutoljára hat éve volt ilyen magas azok aránya, akik kedvezőnek tartották és ezért pártfogolták az alpesi ország EU-tagságát. Az előző, nyáron készült felmérés szerint csupán a megkérdezettek 59 százaléka válaszolt így.

Hasonló arányeltolódás tapasztalható az unióból való kilépés kérdésében. Míg a júniusi-júliusi felméréskor az EU működését mindig is erős fenntartással szemlélő osztrákok több mint egyharmada támogatta a tagság megszüntetésének gondolatát, most csupán 16 százalékuk.

Kétharmaduk ráadásul meg van győződve arról, hogy a pénzügyi válság következményeinek leküzdéséhez szükség van az unió segítségére, különben az ország nem tudna megbirkózni a nehézségekkel. A főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezők 81 százaléka vélekedik ekképpen.

Az euró úgyszintén felértékelődött az osztrákok szemében. Ötvenhét százalékuk úgy véli, hogy azok a kis országok, amelyek nem tartoznak az euróövezethez, most nagyobb bizalomvesztéssel néznek szembe, mint azok a tagállamok, amelyekben – például Ausztriában – az euró a hivatalos pénznem.

A felmérésben ezer, 18 éven felüli osztrák állampolgár vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik