Nagyvilág

Maradhat a jó román-magyar viszony

A Fidesz és az MSZP is bízik abban, hogy bármilyen kormány is alakul ROmániában, a két ország közötti jó viszony megmarad. Mindkét nagy párt szakpolitikusa hangsúlyozta: az RMDSZ-nek jó esélye van, hogy kormányzati tényező legyen.

Bármilyen felállásban is alakul kormány Romániában, jó esély van arra, hogy megmaradjanak a jelenlegi jó magyar-román kapcsolatok – mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa.

A hétvégi romániai parlamenti választások eredménye kapcsán a fideszes politikus pártja nevében üdvözölte, hogy a romániai kampányban nem kaptak teret szélsőséges hangok, és szélsőséges erők nem kerültek be a parlamentbe.

Nyitott a kérdés, hogy az RMDSZ bekerül-e a kormányba, a jelen helyzetben azonban több esélye van annak, hogy a magyar párt megőrzi kormányzati pozícióját – hangsúlyozta Németh Zsolt.

A romániai választások után nem változnak a jó magyar-román kapcsolatok – mondta Szabó Vilmos. Az MSZP szakpolitikusa arról is beszélt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valószínűleg kormányon marad, ez pedig hatékonyabb érdekérvényesítést jelenthet a magyarságnak.

Ugyanakkor az RMDSZ ellenzékben is erős tényező maradhat, hiszen nincsenek nacionalista, szélsőséges pártok a parlamentben – tette hozzá.

Kedvező üzenet, hogy nem szerepelt a “magyar kártya” a kampányban. Ráadásul ez volt az első olyan választás, amelybe nem avatkoztak be kívülről a magyarországi pártok – hangsúlyozta Szabó Vilmos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik