Nagyvilág

Először lesz fekete igazságügy-minisztere Amerikának

Az Egyesült Államok első fekete bőrű igazságügy-miniszterét jelölte ki Eric Holder személyében Barack Obama megválasztott amerikai elnök, ez történelmi lépés - írta a keddi USA Today.

Eric Holder már korábban is több elsőséget szerzett, ő volt az első afro-amerikai szövetségi ügyész és az első afro-amerikai igazságügyminiszter-helyettes.

Az újság szerint az 57 éves Holder miniszteri jelölése olyan korlátok ledöntésével ér fel, amelyeket Obama elnökké választása is jelent. Azt a tárcát fogja irányítani, amely az amerikai polgárjogok legfőbb őrzője. Kinevezése egyebek mellett új fénybe helyezi az amerikai igazságszolgáltatás faji aránytalanságait. Az újság adatai szerint 2007 júniusában az Egyesült Államokban 100 ezer afro-amerikai férfiből 4618 börtönben ült. A hispán férfiak esetében ez a szám 1747, a fehéreknél 773 volt.

Holdernek több fontos kérdésre kell megoldást találnia. Mindenekelőtt el kell döntenie, mi lesz a kubai Guantánamón őrzött terroristagyanús személyek sorsa, és határoznia kell, kibocsát-e új előírásokat az ilyen elemek vallatásával, titkos lehallgatásával kapcsolatban a Bush-kormány agresszív szabályai után.

Holderrel szemben az az egyik legfőbb republikánus bírálat, hogy nem illik bele abba a képbe, amelyet Obama a Washingtonban végrehajtandó változásról kialakított.

Holder az előző demokrata párti elnök, Bill Clinton kormányában volt az igazságügyi tárca második számú vezetője, korábban a főváros vezető szövetségi ügyészeként szigorával szerzett hírnevet, a posztra még Ronald Reagan elnök nevezte ki. Holder tagja volt azon szűk tanácsadói körnek, amely segített Obamának az alelnök kiválasztásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik