Nagyvilág

Clinton és Gates nem jó Európának?

Az európai országok számára - amelyek korábban átnyújtott kéréseikkel meg kívánták előzni az új amerikai elnök külpolitikai választásait - "nem feltétlenül jó hír" a leendő amerikai védelmi és külügyminiszter személye - írta kedden a Le Monde.

Hillary Clinton külügyminiszterré, illetve Robert Gates védelmi miniszterré való kinevezésével Barack Obama megválasztott amerikai elnök látványos felülvizsgálat és új arcok helyett az amerikai külpolitika centrista és kétpárti hagyományához tér vissza – vélte szerkesztőségi cikkében a francia liberális napilap.

Tény, hogy az Obama által vezetett diplomácia “szerencsére” más lesz, mint George Bushé, a transzatlanti kapcsolatok kevésbé lesznek feszültek, mint a leköszönő elnök alatt – hangsúlyozza a lap. Ugyanakkor az európaiak elvesztik az “ürügyet” az Egyesült Államoktól való elhatárolódáshoz.

Az új amerikai adminisztráció – amely az állami szerződésekben az amerikai cégeket fogja előnyben részesíteni – nem fog engedményeket tenni Európának, és ráadásul még többet is fog tőle megkívánni – szögezi le a Le Monde.

A mértékadó párizsi újság hangsúlyozza: az új elnök szemében “az európai jó szándék első tesztje Afganisztán lesz, amelyet a terrorizmus elleni harc központi kérdéseként jelölt meg”. Obama kész erősítést küldeni, és az európaiakról is elvárja, hogy növeljék kontingenseiket az ázsiai országban.

A Le Monde szerint a kérdés az, vajon az európaiak ellen tudnak-e majd állni azon elnök nyomásának, akinek zajosan ünnepelték a megválasztását. Iránnal a párbeszéd útjára való átállás óvatosabban fog megtörténni, mint ahogy azt a demokrata jelölt a kampányban sugallta.

Külpolitikai csapatának bemutatásakor Obama egyértelműen – az Európában fontosnak tartott többpólusú világról már szót sem említve – kinyilvánította, hogy célja Amerika vezető szerepének helyreállítása a világban – írta a Le Monde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik