Külföld

Betörhetünk a koszovói bizniszbe

admin
admin

2008. 12. 02. 16:51

Magyarországnak, a magyar cégeknek úttörő szerepet kell vállalniuk Koszovóban - mondta Szabó Vilmos, a parlament külügyi bizottságának alelnöke. Németh Zsolt bizottsági elnök szerint a nagy magyar cégeknek jó lehetőségeik lesznek a nyugat-balkáni országban.

Amikor arról beszélünk, hogy Magyarország vállaljon kezdeményező szerepet, nagyobb aktivitást, akkor ez a politikai szerepvállaláson túl ki kell, hogy terjedjen a gazdasági aktivitásra, a vállalatok megjelenésére is – mondta Szabó Vilmos, azt követően, hogy a bizottság zárt ülésen tárgyalt a koszovói helyzetről.

Magyarországnak úttörő szerepet kell vállalnia Koszovóban, “ha nem mi megyünk oda, akkor mások fognak megjelenni a térségből” – tette hozzá.

Németh Zsolt, a bizottság elnöke szerint a nagy magyar cégeknek jó lehetőségei lehetnek Koszovóban. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy Koszovó gazdag nyersanyagokban, így lignitben, nemesfémekben – emelte ki.

Fontos, hogy Magyarország vállaljon kezdeményező szerepet a koszovói megosztottság feloldásában. Magyarországnak és az EU-nak is fel kell lépnie Koszovó területi integritásáért éppúgy, mint az ott élő szerbek jogainak védelméért – hangsúlyozta a politikus.

Németh Zsolt szerint örvendetes, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta azt a tervet, amely lehetővé teszi az uniós EULEX-csapatok telepítését Koszovó egész területére. Fontos, hogy Magyarország legalább ötven fővel részt vesz ebben a 2.200 fős rendészeti, igazságszolgáltatási misszióban – tette hozzá. Koszovó februárban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Magyarország egy hónappal később ismerte el a független Koszovót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.