Nagyvilág

31 RMDSZ-es jutott be

Összesen 31 mandátumot kapott a román parlament két házában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - derült ki az országos választási iroda által közzétett végleges adatokból, amelyeknél már az úgynevezett visszaosztott szavazatokat is figyelembe vették. A liberálisok bevennék az RMDSZ-t is a kormányba.

A magyarok érdekvédelmi szövetsége a képviselőházban 22, a szenátusban 9 helyet foglal majd el.

Meglepő eredmények

Meglepetést keltett, hogy bár a Szociáldemokrata és a Konzervatív Párt szövetsége (PSD-PC) a vasárnapi parlamenti választásokon több szavazatot kapott mint a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), ez utóbbi mégis hárommal több parlamenti helyet hódított meg riválisához képest. A PD-L a képviselőházban 115, a szenátusban 51 helyet kapott, a PSD-PC a képviselőházban 114, a szenátusban pedig 49 mandátumhoz jutott.

A hamarosan leköszönő miniszterelnök, Calin Popescu Tariceanu vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) 65 képviselői és 28 szenátori mandátumot szerzett.

Visszaosztott szavazatok

Ezek a számok a szavazatok két lépcsőben – megyei és országos szinten – lezajlott összesítése és “visszaosztása” után alakultak ki. Az egyéni választókerületes rendszer szerint tartott választások egyetlen fordulójában először csak azok kaptak mandátumot, akik saját választókerületükben megszerezték a voksok 50 százalékát és legalább még egy voksot. A “visszaosztás” a jelölteken keresztül szerzett pártszavazatok arányában történt.

A szavazatszám szempontjából első helyen végzett szociáldemokraták és a második helyre került demokrata-liberálisok között a mandátumok tekintetében tehát megfordult a sorrend. Bukaresti értesülések szerint ennek az az oka, hogy a PD-L a külföldi választókerületekben viszonylag kevés szavazattal több parlamenti helyhez jutott, ez “dobta meg” a mandátumok számát.

Az RMDSZ névsora

Az RMDSZ keddi közleményében arról tájékoztatott, hogy a szövetség 7 szenátor- és 14 képviselőjelöltje már az első körben mandátumot nyert. Bihar megyéből a szenátusba így került be rögtön Cseke Attila (59,41 százalék), a képviselőházba pedig Derzsi Ákos (54,37) és Lakatos Péter (59,46). Hargita megyében az első körben a szenátus tagja lett Gyerkó László (86,77) és Verestóy Attila (71,57), a képviselőházé pedig Antal István (74,51), Kelemen Hunor (89,35), Korodi Attila (87,90) és Pál Árpád (71,90).

Kovászna megyéből szenátor lett Albert Álmos (55,62) és Bokor Tibor (68,57), képviselői mandátumhoz jutott Édler András (67,08), Márton Árpád (56,29) és Olosz Gergely (78,1). Maros megyében szenátusi helyet kap Markó Béla, az RMDSZ elnöke (66,53), képviselői mandátumhoz pedig Borbély László (55,52 ), Kelemen Attila (62,08) és Kerekes Karoly (81,77) jutott. Szatmár megyéből szenátusi helyet szerzett Günthner Tibor (51,99), képviselőházi mandátumhoz jutott Erdei Dolóczki István (52,82). Szilágy megyében Seres Dénes szerzett képviselői helyet (65,39).

A liberálisoknak kéne az RMDSZ

Folytatná együttműködését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – erősítették meg a két párt vezetői kedden.

Calin Popescu Tariceanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy nyilatkozott, hogy már tárgyaltak az RMDSZ-szel, és úgy határoztak, hogy folytatják az együttműködést, a kormánykoalíció megalakítására irányuló tárgyalások során végig egyeztetni fognak, és közös álláspontot alakítanak ki. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke is úgy nyilatkozott, hogy folytatnák együttműködésüket a liberálisokkal egy új koalícióban, amennyiben ez lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik