Nagyvilág

Többet hozhatunk vámmentesen az EU-ba

Hétfőtől a légi és a tengeri utasok legföljebb 430 eurónyi, a szárazföldi és a belvízi utasok legföljebb 300 eurónyi árut hozhatnak be az EU-országokba vámmentesen. Az eddigi értékhatár egységesen 175 euró volt.

Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa elmondta, a korábbi szabályok nagy része 1969 óta volt érvényben, és az élet az akkori előírásokat már alaposan meghaladta. A módosítás nem csupán az utasoknak kedvezőbb a nagyvonalúbb érték- és mennyiségi határok miatt, hanem a hatóságokat is tehermentesíti a kis összegű adók, illetve vámok beszedésének adminisztratív költségei alól.

Az EU-n kívüli “harmadik országokból” – továbbá az e tekintetben ugyanilyen kategóriába eső Kanári-szigetekről, a Csatorna-szigetekről, Franciaország tengerentúli megyéiből, az Aland-szigetekről, valamint Gibraltárból – az EU-ba való beutazáskor a fent említett értékhatár érvényes. Ezen túlmenően megszűnik a parfümre, kölnire, kávéra és teára eddig érvényes mennyiségi plafon, tehát az ilyen cikkek bevitelének csak az összesített értékhatár szab korlátot.

Kettőről négy literre nő a bor mennyiségi korlátja, a sör bevitelére pedig 16 literes korlátot szabnak. A 22 tömegszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a felső határ egy liter.

A tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy – az egészségügyi politika alátámasztásaként – csökkentsék a vámmentesen bevihető dohánytermékek mennyiségi határát, cigaretta esetében például 200-ról 40 szálra, vagyis tízről két dobozra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik