Külföld

Szlovák lap a magyar helységnevek mellett

admin
admin

2008. 12. 01. 10:56

Nehezen képzelhető el feleslegesebb vita annál, mint hogy a magyar földrajzi nevek közül melyik történelmi és melyik mesterséges, illetve melyiket használhatják a kisebbségek tankönyveikben és melyiket nem - írja hétfőn a Sme című szlovák liberális napilap.

Az értelmes és tisztességes embert ugyanis egyáltalán nem zavarja, hogy a magyar tannyelvű iskolák tankönyveiben olyan megnevezések szerepelnek, amelyeket a magyar gyerekek természetesnek tartanak – folytatódik a cikk. A szlovák megnevezések a magyar név után vagy egy tankönyv végi szótárban szerepelhetnek.

Még feleslegesebb, ha a hatalom és hivatal dönti el, mely megnevezéseket szabad használni, mert ezt az élet már régen megoldotta. Azok a nevek, amelyek a történelmi Magyarországon felsőbb utasításra születtek, többnyire nem váltak be, amelyek pedig beváltak, azok logikusan nem mesterségesek, s teljesen mindegy, hogy 100 vagy 500 éve születtek.

“Nehezen találunk világosabb és ismertebb példákat a nyelvi kolonizációra, mint azt, amikor a hatalom azzal próbálja meg jelképesen kifejezni a ‘meghódított’ terület feletti uralmát, hogy a helyi lakosságra nemcsak hivatalnokait, szobrait, turuljait vagy kettős keresztjeit kényszeríti rá, de az (új) helyi megnevezéseket is. Trianon előtt ezt a magyar politikusok tették, míg most a változatosság kedvéért a szlovákok, bizonyítván, hogy az egykori nagy hatalmú ispánok legjobb tanítványai” – zárja kommentárját Peter Morvay, a Sme szerkesztője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.