Nagyvilág

Kormányra kerülhetnek a magyarok Romániában

Az RMDSZ megőrizte parlamenti súlyát, és akár ismét kormányzati tényező lehet Romániában. A választások ugyanakkor ismét komoly bukást hoztak a rivális magyar pártra, az MPP-re: az általa támogatott független jelöltek közül senki sem jutott be. Romániában valószínűleg konzervatív-liberális koalíció lesz.

A romániai választások igazi győztese a Calin Popescu Tariceanu vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL), amennyiben nélküle semmiféle parlamenti többséget nem lehet alkotni – ezt a következtetést vonják le szinte egyöntetűen a bukaresti hírelemzők.

A televíziós műsorokban megszólaló szakértők és a hétfői napilapok kommentátorai a kialakulni látszó választási eredmények “matematikai logikája” alapján egyértelműnek tartják, hogy a jelenlegi miniszterelnök liberális pártja lesz a mérleg nyelve.

A hivatalos részeredmények azt mutatják, hogy a Szociáldemokrata és a Konzervatív Párt alkotta választási szövetség (PSD-PC), illetve a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) nagyjából hasonló eredménnyel, valamivel több mint 30 százalékkal hódítja meg az első két helyet. Ebben a helyzetben bármelyik képes lehet parlamenti szövetséget alkotni, de csak akkor, ha megnyeri magának a várhatóan 18-19 százalékot szerző PNL-t.

Jobboldali koalíció az RMDSZ-szel?

A több mint 6 százalékos aránnyal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) az elemzők szerint akkor lesz szükség, ha a jövőben megbízandó miniszterelnök stabil – vagyis nem csupán néhány mandátumos – többséget akar szavatolni a jövendő kormánykoalíció számára a törvényhozó testületben.

A hétfői napilapok elképzelhetőnek tartják a PSD-PC és a PNL kormányzási frigyét, az RMDSZ – mint megállapítják – mindkét alakulattal folytatott már kormányzati együttműködést. Más kérdés, hogy a szociáldemokraták Mircea Geoana pártvezért akarják miniszterelnöknek, de kormányalakítási megbízatásának lehetőségét az előző hetekben Traian Basescu államelnök határozottan elutasította. (Romániában az elnök nem csak az általa legkormányzóképesebbnek ítélt pártot kéri fel, hanem ő nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet is).

Sokan tartják melegen a PD-L és a PNL együttes kormányzásának lehetőségét az RMDSZ-szel együtt. Négy évvel ezelőtt az akkori Demokrata Párt (PD) és a PNL közös választási szövetségben (D.A. néven) jutott hatalomra, de a két alakulat időközben összeveszett, a demokraták kiváltak a kormányból, a liberális párt egy részéből ugyancsak kiszakadt egy csoport, amely az ellenzékbe került demokratákhoz csatlakozott, így alakítva meg a PD-L-t. Ez utóbbi ráadásul köztudottan a Basescu “szívéhez legközelebb álló” politikai alakulat, az elnök még a korábbi demokraták soraiból került a Cotroceni-palotába.

Azóta a két párt között folyamatos háború dúl, ezzel párhuzamosan pedig a PD-L-es “lelkületű” Basescu folyamatosan támadta legfőbb politikai ellenfelét, a liberális Tariceanut. Ilyen helyzetben az elemzők ezt az utóbbi koalíciós változatot is “aggályosnak” tartják.

Érvek és ellenérvek

Bakk Miklós szerint is a jobboldali koalíció az esélyesebb. A kolozsvári politikai elemző a FigyelőNetnek elmondta, könnyen elképzelhető, hogy harmadik koalíciós partnernek meghívják az RMDSZ-t. Annak ellenére, hogy matematikailag most nem lesz rá szükség, ahogy négy éve – akkor ugyanis nem lett volna meg a többség a magyar párt nélkül.

„Az RMDSZ beilleszthető egy ilyen koalícióba. Mellette szól, hogy a párt megbízható szövetséges volt, ráadásul a gazdasági recesszió okozta várható társadalmi feszültségek kezeléséhez biztosabb egy stabil többségű koalíció” – hangsúlyozta Bakk Miklós.

Ellenérvként kiemelte azonban, hogy míg eddig az uniós csatlakozási törekvések miatt jól mutatott a magyar párt a kormányban az interetnikus kapcsolatok jegyében, addig Románia uniós csatlakozása után ennek már nincs nagy szerepe.

A koalíciós tárgyalásokon mindenesetre valószínűleg ott lesz Markó Béla pártja, hiszen a mérleg nyelvét jelentő liberálisok már nyilatkoztak arról, hogy le akarnak ülni a magyar párttal is.

Az RMDSZ jól szerepelt

A magyar párt megőrizte relatív értelemben eddigi parlamenti súlyát Bakk Miklós szerint. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor: a szövetség először szerepelt rosszabbul Székelyföldön. Eddig ugyanis ezekben a megyékben az országos átlagnál magasabb volt a részvételi arány, most azonban a többség távol maradt a szavazástól. „Kiderült, hogy az MPP ’pótlása’ független jelöltekkel nem szavazatkoncentráló tényező, ahogy az új magyar párt vezetői gondolták” – fogalmazott Bakk Miklós. Hozzátette: ez az eredmény az MPP bukása, amelynek következtében nő a belső feszültség a párton belül, és az elégedetlenség Szász Jenővel szemben.

Bakk Miklós kiemelte: az RMDSZ számára azonban a székelyföldi távolmaradókat pótolta, hogy a belső-erdélyi interetnikus megyékben (elsősorban Kolozs és Maros megyékben) magas volt a magyarok részvételi aránya.

markó elégedett

A romániai parlamenti választások eredményei azt mutatják, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) töretlen támogatással rendelkezik az erdélyi magyarság körében, a viták és megosztó törekvések ellenére az erdélyi magyarság továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett – állapította meg hétfői közleményében Markó Béla, a szövetség elnöke. “Újból bebizonyítottuk, hogy a magyarság képes az összefogásra, és egyértelműen visszautasít minden megosztó szándékot” – szögezte le a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik