Nagyvilág

Jól járt az RMDSZ az új választási rendszerrel

Székelyföldön és a szórványban is jól szerepeltek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei, akiknek zöme a magyarság számarányának megfelelő eredményt ért el, de meglepetések is születtek az új választási rendszer miatt.

Hargita megyében már a helyi választási iroda szinte végleges eredményei is megerősítik, hogy a kiosztásra váró hét mandátum közül hatot az RMDSZ jelöltjei nyertek meg úgy, hogy saját választókerületükben megszerezték a szavazatok többségét.

Az új, egyéni választókerületes rendszer szabályai szerint ugyanis az egyfordulós szavazás nyomán csak azok jutnak be biztosan a parlamentbe, akik megszerezték a voksoknak legalább 50 százalékát és még egy szavazatot. Akik ezt nem érték el, reménykedhetnek még, hogy mandátumhoz jutnak a szavazatok megyénkénti és országos szintű “visszaosztása” révén, amely a pártok eredményeinek arányában történik.

Így biztos képviselői mandátumot nyert Kelemen Hunor (89,35 százalékkal), Korodi Attila (87,9), Antal István (74,51) és Pál Árpád (69,8), míg Verestóy Attilát (70 százalék) és Gyerkó Lászlót (89,65) megválasztották szenátornak. A Magyar Polgári Párt (MPP) által támogatott független Sebestyén Csaba a szavazatok 19,72 százalékát szerezte meg, míg a szintén független Garda Dezső 20,19 százalékot kapott, ők biztosan nem jutnak a parlament padsoraiba.

Kovászna megyében a hat kiosztásra váró mandátum közül öt esetében az RMDSZ jelöltjei megszerezték a voksok több mint felét. Így képviselői mandátumot nyert Márton Árpád, Édler András és Olosz Gergely. Ez utóbbi 12 551 szavazatot kapott, míg egyik kihívója, a független Rákosi János 1559-et gyűjtött. Az RMDSZ színeiben szenátori mandátumot nyert Albert Álmos is, aki 16 337 szavazatot kapott, míg egyik ellenfele, a független Szilágyi János 5783 szavazatot gyűjtött. Az RMDSZ egy második szenátori mandátumot is megszerzett Kovászna megyében Bokor Tibor révén.

Maros megyében a részleges eredmények szerint képviselői mandátumot nyer Borbély László, Kelemen Attila és Kerekes Károly, akik megszerezték a szavazatok több mint felét, akárcsak Markó Béla, aki majdnem 90 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 65,13 százalékát birtokolja. Ez utóbbi politikus kerületében indult Kincses Előd független jelölt is, aki a voksok 6,31 százalékát gyűjtötte össze.

László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a Szabadság című napilap honlapja szerint hétfőn elmondta: a szövetség az előző parlamenti ciklushoz hasonlóan három mandátumot kap visszaosztás révén a megyében. Meglepetésnek számít viszont, hogy az immár több parlamenti cikluson keresztül szenátori posztot betöltő Eckstein-Kovács Péter helyett az ugyancsak RMDSZ-es Szedilek Lenke képviseli majd Kolozs megyét a szenátusban. Bihar megyében az RMDSZ egy szenátori és két képviselői helyhez jutott úgy, hogy jelöltjei megszerezték kerületükben a voksok többségét, Szatmár megyében pedig egyelőre egy szenátori és egy képviselői mandátum biztos. Szilágy megyében is van egy már megszerzett képviselői mandátuma az RMDSZ-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik