Külföld

Jogerős vádirat az „amstetteni rém” ellen

admin
admin

2008. 12. 01. 11:35

Jogerőssé vált az „amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl elleni vádirat, amelyben az alsó-ausztriai tartományi ügyészség egyebek között emberölést is felró a lányát 24 éven át fogságban tartó és vérfertőző viszonyra kényszerítő férfinak.

A St. Pölten-i tartományi bíróság alelnöke hétfőn közölte, hogy a védelem nem élt ellenvetéssel a vádiratban foglaltakkal szemben, így az jogerőssé vált. A tartományi ügyészség november közepén ismertette a 27 oldalas vádiratot, amelynek pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorban tartás szerepel.

Amennyiben a bíróság az emberölés bűntettében is bűnösnek találja a 73 éves vádlottat, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélheti. (A legsúlyosabb büntetési tételt csak az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzlnek hét gyermeke született a ma negyvenkét éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő – egy ikerpár tagja – azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi – saját bevallása szerint – egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött idén tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket – két lányt és egy fiút – a „nagyszülők” magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.