Külföld

Fordult a kocka a román választásokon

admin
admin

2008. 12. 01. 10:06

Az exit-pollal ellentétben a Basescu nevével fémjelzett Demokrata-Liberális Párt (PD-L) vezet a romániai parlamenti választások első hivatalos részeredményei szerint. Az RMDSZ több mint 6 százalékot szerzett, Hargita és Kovászna megye a magyar párté.

A román országos választási iroda hétfőn délelőtt helyi idő szerint 10 órakor közzétett első hivatalos részeredményei a reggel 8 órai állapotot tükrözik, az országos szinten leadott összes szavazat 71,06 százalékán alapulnak.

Eszerint a képviselőházi mandátumokért folytatott küzdelemben a Basescu nevével fémjelzett PD-L 33,29, a Szociáldemokrata és a Konzervatív Párt által alkotott szövetség (PSD-PC) 32,51 százalékot szerzett.

Az RMDSZ átlépte az 5 százalékos küszöböt

Harmadik helyen továbbra is a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 18,10 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az eddig összeszámolt voksok 6,20 százalékát tudhatja magáénak. A szenátori mandátumokért folytatott versenyben a PD-L 34,67, a PSD-PC 33,36 százalékon áll.

A PNL 18,18, az RMDSZ pedig 6,44 százalékot szerzett. A hivatalos részeredmények további alakulásáról helyi idő szerint 14 órakor tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ami a magyar többségű székelyföldi megyéket illeti, Hargita és Kovászna megyében az RMDSZ várhatóan megszerzi a mandátumok többségét – legalábbis ez derül ki az RMDSZ-nek a hivatalos szavazatszámlálással párhuzamosan dolgozó saját biztosaitól származó adatok alapján végzett összesítéséből.

Székelyföldet viheti az RMDSZ

Az egyébként alacsony részvételi arányt mutató Kovászna megyében a kiosztásra váró hat mandátum közül várhatóan ötöt az RMDSZ gyűjt be. A képviselőjelöltek közül Edler András üzletember Sepsiszentgyörgyön megkapta a szavazatok 69,34 százalékát, Márton Árpád a baróti kerületben 70 százalék voksot kapott, Olosz Gergely pedig Kézdivásárhelyen begyűjtötte a szavazatok 76 százalékát. Ők tehát biztosan bejutnak Románia parlamentjébe, mert saját egyéni választókerületükben a voksok több mint 50 százalékát megszerezték.

A megye két szenátori mandátuma is az RMDSZ-é lett, hiszen Albert Álmos a sepsiszentgyörgyi kerületben és Bokor Tibor a kézdivásárhelyi kerületben is meghódította a szavazatok több mint felét.

Hargita megyében Antal István RMDSZ-es képviselőjelölt a szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál elérte a 72 százalékot, de Korodi Attila és Kelemen Hunor képviselőjelöltek is biztos befutóknak tűnnek. Ez utóbbiak 90 százalék körüli eredményt értek el. A Székelyudvarhelyen és környékén induló Verestóy Attila szenátorjelölt is valószínűleg megkapja a szavazatok többségét.

Fordult a kocka

Vasárnap este az exit-poll felmérés alapján úgy tűnt, hogy a szociáldemokraták-konzervatívok több mint hat százalékkal vezetnek a demokrata-liberálisok előtt. Most megfordulni látszik a sorrend, bár a küzdelem szorosabb, mint amire számítani lehetett.

Bármelyik párt kerül is első helyre, az már bizonyosnak látszik, hogy a kis szavazatkülönbség miatt valóban “kétesélyes”, hogy melyik kap majd kormányalakítási megbízást az államfőtől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.