Nagyvilág

Biztosan jutott a román parlamentbe az RMDSZ

A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) alkotta választási szövetség szerezte meg a szavazatok legnagyobb részét, mintegy 36 százalékát a vasárnapi romániai választásokon a szavazófülkéből távozók megkérdezésén alapuló (exit poll) felmérések szerint. Az RMDSZ 7 százalékkal jutott a parlamentbe.

Az INSOMAR közvélemény-kutató intézetnek a Realitatea TV televízióban ismertetett adatai szerint a képviselői helyekért folytatott küzdelemben első helyen szerepel a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) által alkotott választási koalíció 36,2 százalékkal – jelentette Garzó Ferenc, az MTI tudósítója. Második helyen végzett a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 30,3 százalékkal. Utána következik harmadikként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,4 százalékkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,7 százalékkal szerezte meg a negyedik helyet. A szenátori helyekért folytatott küzdelem eredményeként a PSD 35,9, a PD-L 31,1, a PNL 19,9, az RMDSZ pedig 6,7 százalékot szerzett.

Az Antenna 3 hírtelevízió a CCSB közvélemény-kutató intézet adatait ismertetve ugyancsak a PSD-PC szövetséget hozta ki első befutónak a képviselőházi helyeket illetően, mégpedig 36,5 százalékkal. Második helyen eszerint is a PD-L szerepel 30,6 százalékkal, a harmadikon a PNL áll 20,4 százalékkal, negyedik az RMDSZ 6,7 százalékkal. A szenátori helyeket illetően a PSD-PC 36 százalékkal lett első, a PD-L 30,9 százalékkal lett második. A PNL 20,2 százalékot, az RMDSZ pedig 7,3 százalékot szerzett a CCSB adatai szerint.

A nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) és az Új Generáció Pártja (PNG) nem került be a parlamentbe, mert nem érte el az ötszázalékos küszöböt.

Tőkés szerint az RMDSZ “túlnyerte magát”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) “túlnyerte magát”, ez pedig a romániai magyar demokratikus többpártrendszer kialakulatlanságának és e szövetség politikai monopolhelyzetének tulajdonítható – mondta az MTI-nek vasárnap éjjel Budapestről telefonon Tőkés László református püspök.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az aznapi romániai választások exit poll eredményeit értékelve úgy vélekedett: az
RMDSZ a megszokott formáját hozta, “túlnyerte magát”. Tőkés szerint feltűnően nagy volt az urnáktól való távolmaradás mértéke a magyar többségű Kovászna megyében.

“Számomra az RMDSZ eredménye nem politikai siker vagy kudarc kérdése, hanem erkölcsi és nemzeti érdekképviseleti kérdés. A párt jól szerepelt, de a romániai magyar közösség politikai érdekérvényesítő ereje nem erősödött” – mondta a püspök. Szerinte a jelenlegi adatok ismeretében a bejutó román pártok olyan eredményeket értek el, amelyek alapján nincs szükségük az RMDSZ-re a kormányalakításhoz. Ezáltal a viszonylagos siker ellenére az RMDSZ politikai mozgástere szűkült – mondta Tőkés László.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik