Külföld

A NATO-orosz párbeszéd újraindítása várható

admin
admin

2008. 11. 30. 10:01

A NATO-külügyminiszterek kedden és szerdán tartandó tanácskozása nyomán újraindulhat az észak-atlanti szervezet és Oroszország párbeszéde, amely az orosz-grúz háború miatt szakadt meg a nyár végén politikai szinten - vélekednek brüsszeli NATO-diplomaták.

A nagyköveteknél alacsonyabb hivatalnoki szinten a “mosolyszünet” alatt is folyamatos az érintkezés, de a NATO-Oroszország Tanács például nem ülésezett azóta, hogy az oroszok az augusztusi háborúban lerohanták Grúzia egy részét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint több nem kormányzati szervezet (NGO) azonban nagyon kritikusan értékelte a háború kirobbanásában játszott grúz szerepet is, rámutatva arra, hogy Grúzia támadott rá a szakadár déloszét fővárosra, Chinvalira, és ez váltotta ki az arányosság elvét kétségkívül sutba dobó orosz ellenreakciót.

Az EU által összehozott tűzszüneti megállapodás értelmében az oroszok azóta jórészt visszavonultak a háború előtti vonalak mögé. Az Európai Unió úgy döntött, hogy felújítja az EU-orosz partnerségi egyezményről szóló tárgyalásokat. Kétoldalú alapon a NATO-tagországok is tárgyalnak Oroszországgal, olyannyira, hogy nemrégiben amerikai-orosz vezérkari főnöki találkozót is tartottak. Az EU a kaukázusi térség rendezésére hivatott, alapvetően orosz-grúz genfi tárgyalásokon is jelen van, valamint megfigyelőket küldött Grúziába. Mindez azt mutatja, hogy a NATO nem annyira Oroszországot, hanem inkább önmagát szigetelné el, ha továbbra sem tárgyalna az oroszokkal – értékelik a helyzetet egyelőre nem hivatalosan az észak-atlanti szervezet központjában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.