Nagyvilág

Romániában életbe lépett a kampánycsend

admin

2008. 11. 29. 10:47

Romániában szombat reggel életbe lépett a kampánycsend.

A rendszerváltás után most először fognak személyekre és nem pártlistákra szavazni az emberek. Az egyfordulós, egyéni választókerületes rendszer keretében 334 képviselőt és 137 szenátort kell megválasztani. A szavazás egyéni választókerületekben zajlik, amelyek száma megegyezik a parlamenti mandátumok számával (vannak külön képviselői és külön szenátori választókerületek).

Egy nappal a megméretés előtt a politikai pártok számára nagy kérdés, milyen arányú lesz a részvétel. Minden politikai erő határozottan felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy feltétlenül menjenek el szavazni. A szombati román sajtó nem túl rózsás előrejelzésekkel szolgál a várható választói aktivitást illetően. A Jurnalul National és az Evenimentul Zilei című napilapok felsorolják azokat a tényezőket, amelyek csökkenthetik a választói kedvet.

Ezek között szerepel, hogy most először minden választó csak a hivatalosan bejegyzett lakóhelyének megfelelő választókörzetben adhatja le voksát. Ezt a szabályt azért vezették be, mert a korábbiakban jellemző volt a “választási turizmus”, vagyis az a fajta választási csalás, amely lehetővé tette, hogy a választók “beszervezett” csoportjait busszal szállították az ország különböző pontjaira, így azok állítólag többször is voksoltak ugyanarra a pártra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Hadházy Ákos kilép az LMP-ből

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.