Nagyvilág

Romániában életbe lépett a kampánycsend

admin
admin

2008. 11. 29. 10:47

Romániában szombat reggel életbe lépett a kampánycsend.

A rendszerváltás után most először fognak személyekre és nem pártlistákra szavazni az emberek. Az egyfordulós, egyéni választókerületes rendszer keretében 334 képviselőt és 137 szenátort kell megválasztani. A szavazás egyéni választókerületekben zajlik, amelyek száma megegyezik a parlamenti mandátumok számával (vannak külön képviselői és külön szenátori választókerületek).

Egy nappal a megméretés előtt a politikai pártok számára nagy kérdés, milyen arányú lesz a részvétel. Minden politikai erő határozottan felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy feltétlenül menjenek el szavazni. A szombati román sajtó nem túl rózsás előrejelzésekkel szolgál a várható választói aktivitást illetően. A Jurnalul National és az Evenimentul Zilei című napilapok felsorolják azokat a tényezőket, amelyek csökkenthetik a választói kedvet.

Ezek között szerepel, hogy most először minden választó csak a hivatalosan bejegyzett lakóhelyének megfelelő választókörzetben adhatja le voksát. Ezt a szabályt azért vezették be, mert a korábbiakban jellemző volt a “választási turizmus”, vagyis az a fajta választási csalás, amely lehetővé tette, hogy a választók “beszervezett” csoportjait busszal szállították az ország különböző pontjaira, így azok állítólag többször is voksoltak ugyanarra a pártra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.