Nagyvilág

Székelyföldön tartóztatták le a csádi elnök fiának gyilkosát

A román hatóságok a székelyföldi Hargita megye egyik településén letartóztattak egy román férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a csádi elnök fiának tavaly Párizsban elkövetett meggyilkolásában.

A Hargita megyei rendőrség pénteki közleménye szerint a 42 éves Marin Cioroianut szerda reggel vették őrizetbe a Tusnádfürdő közelében lévő Csíkszentsimon (Sansimion) egyik panziójában. A francia idegenlégióba belépett férfit azzal gyanúsítják, hogy köze volt Idriss Deby csádi elnök legidősebb fiának és egykori tanácsadójának a meggyilkolásában. Brahim Debyt Párizs környéki lakásának mélygarázsában találták holtan 2007 július 2-án.

Brahim Debytnek korábban meggyűlt a baja a francia hatóságokkal: 2006 júniusában egy párizsi diszkóban letartóztatták engedély nélküli lőfegyver és kábítószer birtoklásáért, és egy francia bíróság hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A botrányt követően apja elbocsátotta Brahimot elnöki tanácsadói állásából. Halálának körülményeiről akkor nem hozták nyilvánosságra részleteket.

A nyomozószervek szerint Cioroianunak négy cinkostársa volt a tavalyi gyilkosságban, mindannyian az idegen légió tagjai voltak. A román férfi ellen állítólag több más bűntett ügyében is nemzetközi körözést adtak ki. A román bűnüldözési szervek megkezdték a francia hatóságok számára a kiadatási procedúrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik