Nagyvilág

Mumbai: öt halott a zsidó központnál

Indiai kommandósok megrohamozták péntek este azt a mumbai zsidó kulturális központot, amelyet terroristák foglyokat ejtve két napja elfoglaltak; az akcióban életét vesztette a két túszejtő és öt izraeli túsz.

Sötétedés előtt indítottak még egy utolsó rohamot az indiai különleges egységek a Bét Chabalon ellen. A Lubavich mozgalom által működtetett ortodox zsidó vallási és kulturális központ a mumbai Nariman House épületkomplexum része.

Az indiai nemzeti gárda parancsnokának elmondása szerint a kommandósok az épület második emeletén jártak, amikor feljebb gránát robbant. Kiderült, hogy az iszlamista fegyveresek megöltek három túszt. Tovább haladtak felfelé, és a negyedik emeleten megtalálták a másik két túsz holttestét. Velük is a túszejtők végeztek, akiket viszont a tájékoztatás szerint a különleges alakulat “semlegesített”.

A túszok valamennyien izraeli állampolgárok voltak – közölte az izraeli nagykövetség.

Közben a Bét Chabalontól nem messze, a Tádzs Mahal szálló labirintusszerű folyosóin folytatta az indiai elitalakulatokkal vívott macska-egér harcát a szerda esti mumbai terrorakciók az indiai hatóságok szerint utolsó, még életben lévő támadója. Úgy hírlik, hogy a fegyveres, akire több száz kommandós vadászik a 105 éves épületben, megsebesült.

Előzőleg a nap folyamán a különleges egységek megöltek két túszejtőt, és kiszabadítottak 143 embert egy másik helyszínen, a Trident-Oberoi szállodában. Itt állítólag már véget értek a harcok.

Noha az indiai hatóságok korábban azt közölték, nyolc külföldi – három német, egy-egy japán, kanadai és ausztrál, valamint két, egyelőre nem azonosított személy – lelte halálát a mumbai terrortámadásokban, a nap folyamán hivatalosan bejelentették két-két amerikai és francia, valamint egy-egy szingapúri és olasz, továbbá még egy ausztrál állampolgár halálát.

Az öt izraelivel együtt így az eddigi adatok szerint legalább 20 külföldi vesztette életét a mumbai merényletsorozatban. A legfrissebb összesítés szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a 130 főt, s nagyjából 300 ember sebesült meg a szerda este indított terrortámadásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik