Nagyvilág

Mumbai: a magyar EP-képviselőket is kimenekítik a franciák

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország nem katonai csapatszállító gépet, hanem polgári repülőgépet küld a Mumbaiban (Bombay) rekedt európai parlamenti delegációért.

A repülőgép közép-európai idő szerint péntek reggel fél tízkor – több mint nyolcórás csúszással – landol majd Mumbaiban, s a feltöltés után, legkorábban két órával később indulhat vissza Európába. Az utazás mintegy hét órát vesz igénybe, így várhatóan este fél hét és fél nyolc között száll majd le a repülő, amelyen az uniós küldöttség két magyar tagja, Glattfelder Béla néppárti EP-képviselő és Császi Levente bizottsági szakértő is rajta lesz.

Egyelőre még nem tudni, hogy Európában hol száll majd le a repülő. Korábban azt tervezték, hogy Párizs lesz a célpont.
Szelestey Lajos külügyi szóvivő elmondta, hogy Glattfelder Béla és Császi Levente is jól van, pihennek, s várják a hazautazást.

Luxushotelekben a terroristák

A külügyi szóvivő a magyar nagykövetségtől származó információkra hivatkozva elmondta azt is, hogy Mumbaiból eléggé ellentmondásos hírek érkeznek. Korábban azt jelentették, hogy a Tádzs Mahal szállodából már kifüstölték a terroristákat, de időközben kiderült, hogy még mindig van bent két-három szélsőséges, s miattuk majd kéttucatnyi vendég továbbra sem tudja elhagyni a hotelt. A szálloda egy másik részében viszont már megkezdték a romeltakarítást.

A másik luxusszállónál, az Oberoinál rosszabb a helyzet. Péntek reggel ott még mindig nyolc-tíz szélsőséges rejtőzködött, s miattuk legalább tíz-tizenöt ember nem tud kijönni. Vagy fogva tartják őket, vagy bezárkóztak olyan helyre, ahonnan csak a terroristákon keresztül vezetne ki út. Kommandósok harminc-negyven embert már kiszabadítottak.

Közel 130 halott

A zsidó közösségi háznál folynak a katonai műveletek. Helikopterrel tettek le kommandósokat az épület tetejére, onnan kötéllel hatolnak be, hogy megpróbálják ártalmatlanná tenni a terroristákat.

A legutóbbi adatok szerint legalább 130 halottja és 288 sebesültje van az összehangolt szerdai mumbai terrortámadásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik