Nagyvilág

Medvegyev Castróval szövetkezik

Fidel Castro volt kubai elnökkel találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken Havannában: Medvegyev látogatása a két egykori hidegháborús szövetséges ország kapcsolatainak erősítésére szolgált.

Az orosz elnök négy országot érintő latin-amerikai körútja utolsó állomásán csütörtökön már megbeszélést folytatott kubai kollégájával, Raúl Castróval, Fidel Castro öccsével. Pénteken pedig a hatalomból visszavonult idősebb Castro fivérrel beszélgetett több mint egy órán át a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről és a nemzetközi politikáról.

Raúl Castro újságíróknak nyilatkozva “csodálatosnak” minősítette Medvegyev látogatását.

Fidel Castro, az 1959-es kubai forradalom “atyja” 49 évig áll Kuba élén. A 82 éves egykori vezető 2006 júliusában műtéten esett át, azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, de rendszeresen ír újságcikkeket és fogad külföldi vezetőket. Az idősebb Castro fivér a műtét előtt ideiglenesen a nála öt évvel fiatalabb öccsére ruházta át az államfői teendőket. Raúl Castrót a havannai parlament idén februárban elnökké választotta.

Medvegyev személyében orosz elnök nyolc év óta először kereste fel a kommunista vezetésű karib-tengeri szigetországot. A hidegháború idején Moszkva volt Havanna legnagyobb külföldi támogatója, de a Szovjetunió 1991-es összeomlása súlyos csapást mért a kubai gazdaságra. A kétoldalú kapcsolatokat még inkább visszavetette, hogy 2001-ben – Vlagyimir Putyin elnöksége idején – Moszkva felszámolta a szigetországban létesített felderítő központját.

Medvegyev egyébként mostani körútján energetikai, katonai és kereskedelmi együttműködésről tárgyalt több latin-amerikai országban. Oroszország az utóbbi időben közülük különösképpen Venezuelával és Kubával erősítette meg kapcsolatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik