Nagyvilág

Már 155 halottja van a mumbai vérengzésnek

A legfrissebb hírek szerint 155 halottja és 327 sebesültje van a szerdán kezdődött terrortámadásnak az indiai Mumbaiban - ezt közölte indiai helyi idő szerint már szombaton a CNN-IBN hírtelevízió.

Egy indiai tisztségviselő szerint az összehangolt terrortámadás elkövetői előre elrejtettek fegyvereket és robbanószert az egyik helyszínen, az Oberoi szálló egyik szobájában. Az indiai belső hírszerzés őrizetbe vett egy Abu Iszlami nevű iszlám szélsőségest, aki négy nappal azt megelőzően kivett egy szobát a szállóban, hogy társai motorcsónakkal kikötöttek a tengerparti városban.

Előre elrejtették a fegyvereket

Fegyvereket, illetve hosszú harcra elegendő lőszert és robbanószert – köztük 40 kézigránátot – rejtett el a szobában, ezenkívül a hírszerzési tisztségviselők találtak a helyiségben több hitelkártyát és egy mauritiusi személyi igazolványt – közölte a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Egy másik luxusszállodában, a Tádzs Mahalban indiai biztonsági források szerint még mindig egy vagy két állig felfegyverzett terrorista tartja magát.

Brit állampolgárok a merénylők között?

Gordon Brown brit miniszterelnök pénteken közölte: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy brit állampolgárságú pakisztániak lettek volna a terroristák között, amint ezt az Evening Standard című brit lap jelentette indiai kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az Európai Parlament egyik képviselője szintén közölte: hallott arról, hogy brit állampolgárok is voltak a merénylők között, amit viszont egy brit biztonsági forrás szerint túl korai kijelenteni, a brit hatóságok is vizsgálják, hogy így volt-e.

A rabbit is meggyilkolták

A mumbai zsidó kulturális központot vezető rabbit, Gavriel Holtzberget és feleségét (két amerikai-izraeli kettős állampolgárt) is megölték a terroristák az intézményben – közölte a Beit Chabad amerikai zsidószervezet, amelynek a tagjai voltak. Az épületet pénteken indiai kommandósok megrohamozták, és megöltek ott két terroristát, de öt túszt is halva találtak.

Korábban azt közölte a washingtoni külügyminisztérium, hogy két amerikai vált áldozatává a terrortámadásoknak. A meditációt népszerűsítő, Synchronicity nevű amerikai alapítvány szerint két tagjukról van szó. A rabbival és feleségével ez a szám legalább négyre nőtt.

A spanyol állampolgárokért Mumbaiba küldött katonai repülőgép mintegy hatvan spanyol állampolgárral visszaérkezett pénteken egy Madrid melletti repülőtérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik