Nagyvilág

Véres merényletsorozat Mumbaiban

Fegyveresek nyitottak tüzet az indiai város több pontján az esti órákban. A halálos áldozatok száma már meghaladta a százat, a sebesülteké 300-hoz közelít. A terroristák 40 turistát még mindig fogva tartanak, az utcai harc még folyik. A korábban sérültnek hitt magyar EP-munkatársnak nem esett baja, "csak" utána lőttek.

Legalább 101 ember, köztük hat külföldi vesztette életét a nyugat-indiai Mumbai (Bombay) városban szerdán elkövetett merényletsorozatban – közölte a rendőrség. Egy magas rangú rendőrtiszt csütörtökön azt is közölte, hogy adataik szerint 287 ember sebesült meg. A halottak között legalább hat külföldi és tizenkét rendőr van.

Csütörtök reggel a rendőrség hangosbemondókon hirdetett kijárási tilalmat a támadás egyik célpontja, a Tádzs Mahal szálloda környékén, ahonnan ismét fegyverropogást lehetett hallani. A túszmentő akció kezdetét jelezheti az is, hogy távolabb tessékelték az újságírókat, és mentőautók érkeznek a hotel bejáratához.

Galéria (Fotó: MTI/EPA)

Galéria (Fotó: MTI/EPA)

Mahárástra állam miniszterelnöke csütörtökön tartott sajtóértekezletén közölte, hogy a helyzetet még mindig nem sikerült ellenőrzés alá vonni, a szállodákban még mindig kutatnak esetleges terroristák után. Mumbai India második legnépesebb államának, Mahárástrának a székhelye, egyben India pénzügyi fővárosa.

Az indiai hadsereg egységei éjjel megostromolták a szállodákat. A XX. század elején épült Tádzs Mahalból robbanások és heves lövöldözés zaja hallatszott, a legfelső emeleten tűz ütött ki, és sűrű füstfelhő emelkedett a tető felett.

Kalasnyikovval, gránáttal öltek

Egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsáhidek jelentkezett a számos halálos áldozatot követelő szerdai mumbai merényletsorozat elkövetőjeként.

Helyi idő szerint szerda este fél tíz után ért összehangolt támadás két luxusszállodát, a főpályaudvart, egy éttermet, egy kórházat és egy rendőrkapitányságot. A fiatal férfi terroristák géppisztolyokkal és gránátokkal lőtték az embereket.

Brit tévéértesülés szerint összesen negyven nyugati túszt tartanak fogva a támadók két mumbai luxusszállodában. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a merénylők brit és amerikai útlevéllel rendelkező embereket kerestek.

Lelőtték a főrendőrt

Indiai tévéadók értesülése szerint a mumbai rendőrség terroristaellenes részlegének vezetőjét is megölték a helyi idő szerint szerdán késő este indított támadásokban.

Négy fegyverest megölt, kilenc feltételezett terroristát pedig őrizetbe vett a rendőrség az indiai Mumbaiban (Bombay) a szerda esti merényletsorozat után – közölte a rendőrség.


Fedezéket keresnek az egyik szálloida dolgozói a helyi híradások képein (Kattintson!)

Fedezéket keresnek az egyik szálloida dolgozói a helyi híradások képein (Kattintson!)


Csodás menekülések


Az Európai Parlament (EP) Indiában tartózkodó küldöttségének tagjai közül most már mindenki jól van, senkit nem ejtettek túszul a fegyveres támadók, bár ketten-hárman kalandos úton jutottak ki a szállodájukból – tájékoztatta telefonon az MTI brüsszeli tudósítóját Mumbaiból Glattfelder Béla magyar EP-képviselő.

Mint elmondta, a delegáció szerda este érkezett meg a Tádzs Mahal szállodába. Ő a bejelentkezés és csomagjának a szobájában történt elhelyezése után azonnal kisétált rövid városnézésre, többekkel együtt. Ez volt a szerencséje – percekkel később a tévé képernyőjén látott holtan olyan embert, akivel előzőleg a szálloda előcsarnokában még beszélt.

Rajta kívül egy magyar tagja van az EP-küldöttségnek. A fiatalemberről – mondta Glattfelder – először úgy hírlett, hogy megsebesült, amikor kimenekült a szállodából. Ezt a félreértést az okozta, hogy a fegyveresek utána lőttek, de nem találták el. A férfi egy közeli kórházba menekült, és onnan hazatelefonált.

Az MTI európai parlamenti forrásból egyébként úgy értesült, hogy ez a másik magyar küldöttségi tag beszámolt arról: közvetlenül mellette haltak meg emberek, amikor a támadók Kalasnyikov géppisztollyal válogatás nélkül lekaszabolták a szálloda előcsarnokában tartózkodókat.

Az EP-küldöttség tagjait két-három egymástól elkülönített csoportban helyezték biztonságba – közölte a magyar képviselő. Hozzátette, biztonsági okokból nem szabad megmondania, hol tartózkodik, de annyit elárulhat, hogy Indiában működő külföldi nagykövetségek intézkedtek a terrortámadás hírére, és Mumbaiban levő külképviseleti épületeket, konzulátusokat bocsátottak a hatóságok rendelkezésére.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő közlése szerint egyelőre nem lehet tudni, hány magyar tartózkodik Mumbaiban. A Külügyminisztérium arra kéri az ott lévő magyarokat, jelentkezzenek a magyar nagykövetségen.

—-Indiai merényletek—-

2003
Március 13.: pokolgépes merényletet követtek el Mumbai egyik pályaudvarán egy vonat ellen. Tizenegyen meghaltak, 65-en megsebesültek. A rendőrség az indiai Iszlám Diák Mozgalmát gyanúsította a merényletek elkövetésével.
Augusztus 25.:
Ötvenketten meghaltak és több mint 150-en megsebesültek két, taxiba rejtett pokolgépes merénylet következtében Mumbaiban, amelyek elkövetését a Gudzsaráti Muzulmán Bosszú Csoportjának tulajdonították.
2004
Október 2.: Legkevesebb 44 ember meghalt és 118-an megsebesültek négy pokolgépes merényletben India északkeleti részében.
2005
Július 28.: Legalább tizenketten meghaltak és 86-an megsebesültek Dzsaunpur közelében egy vonat ellen elkövetett pokolgépes merényletben.
Október 29.: Legalább 66-an meghaltak és közel 200-an megsebesültek Újdelhiben, a piacon elkövetett hármas robbantásban.
2006
Április 14.: Két pokolgép 12 embert ölt meg az újdelhi nagymecsetben.
Március 7.: Huszonhárman haltak meg egy merényletben, amelyet a hinduk szent városának, Benáresznek egyik templomában követtek el.
Július 11.: 187 halottja és közel 900 sebesültje volt a mumbai pályaudvarok ellen elkövetett sorozatos támadásnak. A rendőrség a pakisztáni titkosszolgálat támogatását élvező kasmíri iszlamista csoportot vádolt meg a hét merénylet elkövetésével, ami a pakisztáni-indiai viszony befagyásához vezetett.
Szeptember 8.: Hármas pokolgépes merényletet követtek India nyugati részében egy mecsetben. Harmincheten meghaltak és több mint 50-en megsebesültek, India a Pakisztán által támogatott iszlám szélsőségeseket vádolta a merénylet elkövetésével.
2007
Február 19.: Hatvannyolcan meghaltak egy vonat ellen elkövetett merényletben az India és Pakisztán között közlekedő vonaton.
Május 19.: Tízen meghaltak Haidarábádban egy mecset ellen elkövetett pokolgépes merényletben.
Augusztus 25.: Legkevesebb 36 halottja és 60 sebesültje volt egy Haidarábádban elkövetetett kettős robbantásnak.
November 23.: Tizenhárman meghaltak és mintegy negyvenen megsebesültek Prádes, Faizábád és Benáresz bíróságainál elkövetett összehangolt merényletsorozatban.
2008
Május 13.: Legalább 63-an meghaltak és 216-an megsebesültek több dzsaipuri piacon elkövetett pokolgépes merényletsorozatban. A támadás elkövetését egy addig ismeretlen csoport, az Indiai Mudzsahedek vállalták magukra, akik további merényleteket helyeztek kilátásba az indiai idegenforgalmi nevezetességek ellen, ha India továbbra is támogatja Washingtont és Londont.
Július 26.: Pokolgépes merényleteket követtek el Ahmadábádban, 49-en meghaltak és több mint 150-en megsebesültek.
Szeptember 13.: Huszonketten meghaltak és mintegy százan megsebesültek Újdelhi több kereskedelmi negyedében szinte egyidejűleg elkövetett öt pokolgépes merényletben a támadások elkövetését egy indiai iszlamista csoport vállalta magára.
Szeptember 30.: Merényletben heten meghaltak és 82-en megsebesültek Malegaon egyik piacán, Mumbaitól 280 kilométerre északra.
Október 20.: Tizenheten meghaltak és 30-an megsebesültek a mianmari határ közelében fekvő Imphalban elkövetett merényletben.
Október 30.: Tizenkét összehangolt merényletet követtek el Indiai északkeleti részén, amelyekben összesen 76-an haltak meg. A támadás másnapján a merénylet elkövetését egy ismeretlen csoport, az “Indiai Mudzsahed Iszlamista Biztonsági Erő” vállalta magára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik