Nagyvilág

Csáky: megoldódhat a tankönyvek ügye

A szlovák törvényhozás többsége a jövő héten várhatóan támogatni fogja, hogy a magyar nyelvű tankönyvekben a földrajzi nevek magyarul szerepeljenek - nyilatkozta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Csáky Pál szerint oldódhat a feszültség a két ország között, ha a tankönyvügy megoldódik: a magyar iskolák még decemberben támogatást kaphatnak az uniós alapokból, ha a szlovák kormány néhány tagja nagyobb empátiával viseltetik majd a szlovákiai magyarok ügye iránt.

Zárójelben lesznek szlovákul a nevek

“Jövő héten kedden vagy szerdán mi (az MKP) a kormánypárti Smerrel és remélhetőleg a két ellenzéki párttal együtt fogjuk megszavazni ezt a törvényt, remélhetőleg számunkra is elfogadható formában” – mondta Csáky Pál. E javaslat szerint a földrajzi nevek magyar nyelven szerepelnek majd a magyar nyelvű tankönyvekben, de zárójelben ott lesznek majd szlovákul is a nevek – fűzte hozzá.

Utalt arra, hogy amit a szlovák kormány elutasított, az az eredeti javaslatuk volt, ami szerint kizárólag magyar nyelven szerepeltek volna a földrajzi kifejezések a magyar tankönyvekben.

Oldódott a feszültség

Csáky Pál szólt arról is, hogy a két kormányfő találkozója óta érzékelhetően oldódott a feszültség a két ország viszonyában.
A közéleti klub vendégei előtt úgy vélte: “ez nem Szlovákia és Magyarország közötti feszültség és probléma első körben, hanem ez egy Szlovákián belüli probléma”.

Mint mondta, a két ország közötti feszültség valójában eltereli a figyelmet a Szlovákiában várható nehézségekről, így például az euró bevezetése után jelentkező szociális problémákról vagy a szlovák gazdaságra ható világgazdasági válság hatásairól.

Közölte, a “tűzzel való játéknak” és nagy felelőtlenségnek tartja, ha a magyar-szlovák viszonyt figyelemelterelésre használják.
Azt kérte, fogadják el, hogy a szlovákiai magyarok kettős kötődésű szlovák állampolgárok. “Szlovákia lojális állampolgárai (vagyunk), adót fizetünk, betartjuk a törvényeket, tiszteljük az országot (…). Ugyanakkor nyelvi, kulturális, történelmi hagyományok szempontjából ugyanolyan magyarnak vallom magam, mint Budapest, Szeged vagy Pécs bármelyik polgára. Ezt kérem, hogy fogadják el, és akkor béke lesz, és nyugalom lesz” – hangoztatta Csáky Pál

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik