Nagyvilág

Washington elszámoltatná az oroszokat Grúzia-ügyben

Oroszország még mindig nem teljesíti a grúziai tűzszüneti megállapodásból fakadó kötelezettségeit, és az Egyesült Államok európai szövetségeseinek ezt nem szabadna figyelmen kívül hagyniuk - jelentette ki kedden egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Moszkvának hátra kell vonnia erőit az augusztusi háborút lezáró, francia közvetítéssel megkötött tűzszüneti megállapodásnak megfelelően, mielőtt a helyzet visszarendeződne – mondta Matthew Bryza, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese egy interjújában. “Engem aggaszt, hogy Oroszország nem teljesíti a tűzszüneti megállapodásból fakadó legfontosabb kötelezettségeit, és vannak olyan partnereink, amelyek szeretnék ezt a szőnyeg alá söpörni, visszatérni a szokásos viszony látszatához. Mi nem szeretnénk ezt, el akarjuk számoltatni Oroszországot” – jelentette ki, de nem volt hajlandó elárulni, mely európai országokra gondol.

A NATO külügyminiszterei – köztük Condoleezza Rice amerikai miniszter – a jövő héten Brüsszelben összeülnek, hogy felülvizsgálják azt a döntésüket, amellyel a grúziai háború után felfüggesztették a NATO-Oroszország Tanács találkozóit.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő – aki a hónap elején Moszkvában járt – különösen együttérző a Kremllel, és Németországnak is hagyományosan jó kapcsolatai vannak Moszkvával. Nicolas Sarkozy francia elnök felbosszantotta Washingtont azzal a javaslatával, hogy jövőre Moszkvával közösen rendezzenek egy biztonsági csúcstalálkozót, de egynémely más országoknak sem tetszett ez.

Annak jelenként, hogy az európai országok már szeretnék ismét erősíteni az Oroszországhoz fűződő szálakat, az Európai Unió tagországai megállapodtak abban, hogy december 2-án újraindítják a tárgyalásokat az EU és Oroszország új partnerségi megállapodásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik