Nagyvilág

A szlovák oktatási tárca elutasítja az MKP tankönyvjavaslatát

A szlovák kormány nem támogatja a Magyar Koalíció Pártjának javaslatát az oktatási törvény módosítására - közölték a szlovák kabinet ülése után szerdán Pozsonyban.

Az MKP két képviselője – Berényi József és Szigeti László – által előterjesztett javaslat a földrajzi nevek használatát érintette a szlovákiai nemzeti kisebbségek számára készített tankönyvekben.

A szlovák oktatási tárca a módosítás elutasítását azzal indokolta, hogy az ellentétes az érvényben lévő államnyelvről szóló törvénnyel, valamint a térképészeti törvénnyel – közölte a szlovák TARS hírügynökség. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) irányítása alatt működő oktatási tárca ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a standard földrajzi neveket a tankönyvekben és a szakmai publikációkban kötelező módon államnyelven kell használni.

A magyar párt képviselői azt javasolták, hogy az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvekben és a munkafüzetekben a nemzeti kisebbségek anyanyelvén írják a földrajzi neveket. Azzal érveltek, hogy a Szlovák Köztársaság jogrendjében hiányzik ennek a kérdésnek a pontos szabályozása, s javaslatuk ezt a hiányosságot szüntetné meg.

Robert Fico, szlovák kormányfő pártja – a Smer – kibővített elnökségi ülése után szerdára virradóra kijelentette: a Smer számára nem jelent problémát, hogy első helyen magyarul, a második helyen szlovákul szerepeljen a földrajzi megnevezés a szlovákiai magyar tankönyvekben. A kormányfő-pártelnök ugyanakkor azzal bízta meg a pártelnökségi ülésen Pavol Paskát, a szlovák parlament elnökét, hogy ilyen értelemben nyújtson be javaslatot az oktatási törvény módosítására.

Fico kifejtette: az elnökségi ülésen az is téma volt, hogy a „kitalált”, vagyis mesterségesen létrehozott magyar megnevezésekre is vonatkozzon-e a kétnyelvűség, de – mint hangsúlyozta – ezt még meg kell vitatni – tájékoztatott a SITA hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik