Nagyvilág

Raúl Castro találkozna Obamával

Raúl Castro kubai elnök egy interjúban kijelentette: nem zárkózik el az elől, hogy találkozzon Barack Obama megválasztott amerikai államfővel.

A The Nation című amerikai lap december 15-én megjelenő számába szánt interjúból szerdán jelent meg egy internetes kivonat. Ebben Raúl Castro a kérdező Sean Penn amerikai színész felvetésére válaszolva azt mondta, hogy gondolkodnia kell erről, és hogy ezt meg fogja vitatni az összes elvtársával a vezetésben.

A kubai vezető úgy véli, hogy nem neki kellene elsőként Washingtonba mennie, és azt sem lehet elvárni, hogy az Egyesült Államok elnöke menjen Kubába, ezért semleges helyen kellene találkozniuk. Erre példaként Guantánamót említette. A kubai öbölben az amerikaiak nagy támaszpontot tartanak fenn, s ezt Havanna a szuverenitása megsértésének tekinti.

“Találkoznunk kell, meg kell kezdeni gondjaink megoldását, és a találkozó végén ajándékot adhatunk az elnöknek… azzal az amerikai zászlóval küldhetjük haza, amely a guantánamói-öböl fölött leng” – mondta a még az amerikai elnökválasztás előtt készült interjú szerint Raúl Castro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik