Nagyvilág

Gates maradhat védelmi miniszter

Barack Obama megválasztott amerikai elnök felkérte Robert Gates védelmi minisztert, hogy maradjon hivatalában a kormányváltás után.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú demokrata párti tisztségviselő kedden közölte, hogy Obama maradásra akarja bírni a leköszönő Bush-kormányzat védelmi miniszterét. Már közvetlenül Gates-szel tárgyalnak erről, s úgy tűnik, hogy a miniszter elfogadja az ajánlatot – mondta a nyilatkozó.

A Politico című washingtoni napilap internetes oldala, a Politico.com, valamint az ABC News és a CNN hírcsatornák egybehangzó értesülése szerint a 65 éves Gates beleegyezett abba, hogy a január 20-i elnökváltás után még legalább egy évig a védelmi tárca élén maradjon. A feladata az lenne, hogy konkretizálja a demokrata pártiak azon ígéretét, amely szerint hazavezénylik Irakból az amerikai csapatokat.

Pénzügyi csapatának véglegesítése és hivatalos bemutatása után Obama most már a nemzetbiztonsági és külpolitikai stábra koncentrál. A megválasztott elnök várhatóan a hálaadás ünnepe után, a jövő héten tárja a nyilvánosság elé végleges döntését. Névtelenül nyilatkozó hivatalos források tájékoztatása szerint James Jones nyugalmazott tábornok lesz Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója, Dennis Blair nyugalmazott tengernagy pedig a nemzeti hírszerzési igazgató.

A külügyminiszteri tisztséget Hillary Clinton New York-i szenátor, volt first lady kapja meg, helyettese pedig a James Steinberg lesz, aki Bill Clinton elnökségének idején a nemzetbiztonsági tanács kettes számú vezetője volt. Obama az egyik legfőbb külpolitikai tanácsadóját, Susan Rice-t szánja ENSZ-nagykövetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik