Nagyvilág

Al-kaida-merénylet készül New York ellen?

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "hitelesnek tűnő, de nem megerősített" értesülése szerint az al-Kaida terroristái szeptember végén "tárgyalhattak arról", hogy támadást intéznek a New York-i metróhálózat ellen.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerdán adott ki ilyen figyelmeztetést. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) előző napi üzenetében az szerepel, hogy “hitelesnek tűnő, de nem megerősített” értesülés szerint az al-Kaida terroristái szeptember végén tárgyalhattak a New York-i metró elleni támadásról.

Az információ szerint az al-Kaida nemcsak a New York-i metró, hanem a város környéki közlekedési hálózat elleni támadást is fontolóra vehette. A közlés szerint az al-Kaida esetleg öngyilkos merénylőkkel vagy pokolgépekkel hajtaná végre a támadást.

Ünnepi támadás

Az FBI szerint egyelőre nincs adat arról, hogy az al-Kaida túljutott volna a merényletek lehetőségének számbavételén. A bűnüldöző szerv ennek ellenére felhívta a figyelmet: támadás történhet az ünnepek alatt. Az FBI közölte, minden lehetséges nyomot kivizsgálnak. Az Egyesült Államokban az év végi ünnepi időszak nem hivatalosan a hálaadás ünnepével kezdődik csütörtökön.

A New York-i rendőrség elővigyázatosságból fokozza a biztonsági jelenlétet a metróhálózatban – közölte Paul Browne, a rendőrfőnök helyettese. Russ Knocke, a belbiztonsági tárca szóvivője szerdán közölte, hogy az állami és helyi biztonsági hatóságok megkapták a figyelmeztetést a lehetséges al-Kaida-támadásról.

Narancs fokozat

A terrorfenyegetettség szintjén azonban nem változtatott Washington. New Yorkban a 2001-es terrortámadások óta folyamatosan narancsszínű – a vörös után a második legszigorúbb – terrorfenyegetettségi fokozat van érvényben. Az Egyesült Államok többi részén az ötlépcsős skála következő, a narancsnál eggyel gyengébb, citromsárga fokozatának előírásai érvényesek.

2005 októberében vörös fokozatot rendeltek el a New York-i metróhálózatban, de a tervezett pokolgépes merénylet híre hamisnak bizonyult. 2007 augusztusában is fokozott biztonsági jelenlétet vezetett be a rendőrség Manhattanben, valamint a hidak és alagutak környékén arra a meg nem erősített internetes hírre reagálva, hogy az al-Kaida úgynevezett piszkos bombát robbanthat fel a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik