Nagyvilág

Tízezrek tüntetnek a kormány ellen Thaiföldön

Közel tízezer kormányellenes tüntető vette körül kedd reggel a thaiföldi kabinet ideiglenes hivatalát Bangkok korábbi nemzetközi repülőterén, a miniszterelnök távozását követelve.

A thaiföldi kormány a harmadik hónapja tartó ellenzéki tüntetések miatt kényszerült székhelyét ideiglenesen áthelyezni a Don Muang repülőtér egyik használaton kívüli termináljába. A királypártiságuk jeléül sárgába öltözött demonstrálók kedd hajnalban kezdtek gyülekezni a légikikötő körül.

“Készen állunk a kormánypalotáéhoz hasonló hosszú ostromra” – mondta Szavit Kaovan, a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki koalícióhoz tartozó tüntetők egyik vezetője. (A miniszterelnöki hivatal udvarát augusztus vége óta tartják megszállva az ellenzéki erők.)

Kaovan, aki a legnagyobb, 190 ezer tagot számláló szakszervezeti szövetség főtitkári hivatalát is betölti, közölte: a közszolgáltatók országos szintű sztrájkot kezdenek kedden.
Eközben a kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy a kabinet “teljes mértékben működőképes”, de az ellenzéki aktivistákra tekintettel nem akarta elárulni, hogy a kormánytagok pontosan hol üléseznek. Szomcsai Vongszavat miniszterelnök jelenleg Peruban tartózkodik, ahonnan szerdára várják haza.

A tüntetők azt akarják elérni, hogy távozzon a hatalomból az általuk korruptnak tartott – Thakszin Sinavatra bukott miniszterelnök bábjának tekintett – Szomcsai Vongszavat vezette kormány. A mostani tiltakozó akciósorozatot az e cél érdekében vívandó “végső csatának” nevezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik