Nagyvilág

Németország kikelt a terrorista szabadon bocsátása ellen

Az áldozatok hozzátartozói és német konzervatív politikusok egyaránt tiltakoztak kedden az egykori hírhedt RAF-terrorista, Christian Klar tervezett szabadon bocsátása ellen.

A stuttgarti tartományi bíróság előző nap hozott döntést arról: jövő januárban kiengedik a börtönből a volt Vörös Hadsereg Frakció nevű, a fennálló társadalmi rendszer ellen a hetvenes években fegyveres harcot hirdető, szélsőbaloldali szervezet egyik legvéresebb terroristáját, akit hatszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Christian Klar azonban a német jog rendelkezései szerint 26 év után mégis szabadulhat, a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is ez az a minimális idő, amit egy bűnözőnek a rács mögött kell eltöltenie. Klar esetében a 26 év 2009 január elején jár le, s a bíróság már elrendelte előzetes – több éves próbaidőhöz kötött – szabadon bocsátását.

A terrorszervezet több áldozatának hozzátartozói sorra fejezték ki tiltakozásukat, illetve egyet nem értésüket a bírsági döntés miatt. Brigitte Zypries igazságügyi miniszter ugyanakkor védelmébe vette azt, hangoztatva, hogy a döntés teljes mértékben megfelel a jogállami követelményeknek.

Államügyészt ölt, repülőt térített

Az 1977-ben Klar közreműködésével meggyilkolt főállamügyész, Siegfried Buback fia információkat követelt a volt terroristától apja halálának máig sem tisztázott körülményeiről. Michael Buback helytelenítette azt is, hogy Christian Klar mindeddig semmi fajta megbánást nem tanúsított.

Keddi berlini értesülések szerint Klar tervezett szabadon bocsátása miatti tiltakozásul visszaadja korábbi magas állami kitüntetését az 1977 októberében arab terroristák által a RAF bebörtönzött vezetőinek kiszabadítása érdekében eltérített Lufthansa utasszállító repülőgép másodpilótája.

Sérti az áldozatok emlékét

Az első számú pilótát, Jürgen Schumannt a terroristák a mogadishui repülőtéren meggyilkolták. Jürgen Vietor másodpilóta levélben fejezte ki tiltakozását Horst Köhler államfőnek, s tudatta, hogy visszaadja korábban kapott kitüntetését. Vietor egyebek között azt hangoztatta, hogy Klar szabadon bocsátása durván sérti az áldozatok emlékét.

Több konzervatív politikussal együtt tiltakozását fejezte ki Joachim Hermann bajor belügyminiszter. A miniszter megengedhetetlennek nevezte Klar tervezett szabadon bocsátását, s azt hangsúlyozta: “Az egyszerű állampolgár számára aligha érthető az a jogi matematika, amelynek alapján 26 év után szabadon bocsátanak egy többszörös életfogytiglani börtönre ítélt terroristát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik