Nagyvilág

Megfenyegették Belgiumot

Belgiumot közvetlenül megfenyegető, "iszlám eredetű" üzenetet küldtek a VTM és a VRT flamand televíziós csatornáknak hétfőn. A belga kormány komolyan veszi a fenyegetést.

A DVD-lemezre rögzített videófelvételen azt követelik, hogy Belgium vonja ki F-16-os vadászgépeit és mintegy 400 katonáját Afganisztánból, különben merényleteket követnek el az országban.

A képeken három álarcos fegyveres látható. Egyikőjük beszél, de hangját egy arab nyelvű ének elfedi. A Belgiumot fenyegető üzenet tökéletes hollandsággal íródott, és feliratos formában a képkockák alján olvasható.

“Káoszba, vérfürdőbe taszítjuk országukat, bárhol és bármikor iszonyatos merényletek lehetnek”. “Vonják le a történelem tanulságait, és cselekedjenek oly módon, hogy Madrid, London és New York ne ismétlődjön meg Belgiumban. Tudniuk kell, hogy egyáltalán nem szánjuk Önöket, és úgy áhítjuk a halált, mint ahogy Önök az életet szeretik.” – áll az üzenetben.

A VTM, Flandria vezető kereskedelmi televíziója, amely hétfő esti hírműsorában részleteket mutatott a felvételből, tájékoztatta a hatóságokat. A szövetségi főügyészség lefoglalta a DVD-lemezt, és nyomozást indított.

Benoit Ramacker, a belga kormány válságkezelő központjának szóvivője közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket, ha a fenyegetés valósnak vagy közelinek bizonyul. Hozzátette, hogy a központ jelenleg érvényes értékelése szerint Belgium terrorfenyegetettsége alacsony, de “zéró kockázat nem létezik, tehát a veszély nem kizárt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik