Külföld

Bush elbúcsúzott Olmerttől

admin
admin

2008. 11. 25. 07:06

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök hétfőn Washingtonban egyetértett: távozásuk után is folytatódni fognak az izraeli és a palesztin fél közötti béke megteremtését célzó erőfeszítések.

George Bush Washingtonban, a Fehér Házban fogadta Ehud Olmertet. Ez volt búcsútalálkozójuk, ugyanis Bush január 20-án, Olmert pedig a februári választások után távozik hivatalából.

Bár a tavaly novemberi annapolisi tárgyalásokon kitűzött célt nem sikerült elérni, hiszen az idei év végéig nem kötik meg az izraeli-palesztin békemegállapodást, Bush úgy vélte, hogy a demokratikus palesztin állam megteremtésének jövőképe továbbra is aktuális, “életben van”. A több évtizedes konfliktust Olmert szerint is csak úgy lehet rendezni, ha Izrael mellett létrehozzák a független Palesztinát.

Olmert Washington találkozott Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint Dick Cheney alelnökkel is.

Megbeszélésein kifejezte meggyőződését, hogy Izraelnek és a palesztinoknak meg kell egyezniük az annapolisi elvek alapján. Azt mondta, hogy a következő amerikai és izraeli kormánynak folytatni kell az Annapolisban elkezdődött történelmi folyamatot.
“Erősen hisszük, hogy Izraelnek haszna fog származni abból, ha létrejön a palesztin állam, egy olyan demokrácia, amely a békéért dolgozik” – fogalmazott Bush, aki szerint “nem könnyű megváltoztatni egy paradigmát”.

Olmert szerint a történelem hálával tartozik Bushnak, amiért elindította a térségét a megállapodás felé vezető úton. “A kétállami megoldás az egyetlen lehetséges útja a közel-keleti viszály megoldásának” – szögezte le.

Annak ellenére, hogy az izraeli-palesztin megoldást nem sikerült elérni, a felek “sokkal előbbre vannak, mint egyébként lennének” – jegyezte meg Tony Fratto, a Fehér Ház helyettes szóvivője, utalva arra, hogy az izraeli választás miatt “nyilván egy kissé halasztódik a folyamat”.

Bush és Olmert egyórás megbeszélésén a Fehér Házban központi téma volt az iráni atomfegyverkezési program is. A tárgyalások részleteiről azonban a felek nem nyilatkoztak.

Az Egyesült Államok, Izrael és a palesztin fél is elismerte, hogy Bush távozása előtt már nem tudják tető alá hozni a tervezett izraeli-palesztin megállapodást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.