Nagyvilág

Biztos befutó az RMDSZ?

Szoros lesz a román pártok versenye a vasárnapi parlamenti választásokon. Az RMDSZ az egyik felmérés szerint a voksok 6,1 százalékára, más közvélemény-kutatás szerint pedig öt százalékára számíthat.

A választási kampány finisében végképp kérdésessé vált, hogy melyik román párt nyerheti meg a vasárnap sorra kerülő parlamenti voksolást, ugyanis a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) megelőzte az eddig győztesnek tűnő Demokrata-Liberális Pártot (PD-L).

Az INSOMAR közvélemény-kutató intézetnek a választások előtt egy héttel készített felméréséből kiderül, hogy élre tört az elmúlt négy évben folyamatosan a második helyre sorolt Szociáldemokrata Párt (PSD), amely a Konzervatív Párttal (PC) együtt alkotott – PSD+PC nevet viselő – szövetséggel vág neki az idei parlamenti választásoknak. A támogatottságuk az INSOMAR felmérése szerint eléri a 35 százalékot.

Basescu pártja visszacsúszott

A Traian Basescu államfőt támogató Demokrata-Liberális Párt (PD-L) 32 százalékával visszaesett a második helyre. Az elmúlt években a felmérések végig demokrata előnyt mutattak, a PD-L 7-10 százalékkal is vezetett.

Az erőviszonyok kiegyenlítődését azonban előrevetítette már a Társadalmi Kutatások Irodája (BCS) nevű közvélemény-kutató intézetnek a november 17-21. között készített felmérése is. Az iroda adatai szerint első helyen a PD-L állt, hiszen a képviselőházi jelöltek esetében a megkérdezettek 32,3 százaléka nyilatkozta, hogy a demokratákra szavaz.

A PSD hátránya csak bő egy százalékra olvadt, ugyanis a szociáldemokratákra a megkérdezettek 31,2 százaléka voksolna.
Az első két helyért folytatott éles küzdelmen kívül a többi parlamenti párt mindkét felmérés szerint megerősítette pozícióit. Harmadik biztos befutóként a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) jelölik meg, amely a szavazatok 21 százalékára számíthat.

Az RMDSZ mindenki szerint bejut

Az INSOMAR és a BCS felmérése abban is megegyezik, hogy a következő parlamentben csak négy párt, illetve szövetség kap helyet, hiszen a parlamenti küszöböt utolsóként átlépő negyedik politikai erőként mindkét intézet a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) mutatja.

A magyar szervezet a BCS szerint a voksok 6,1 százalékára, az INSOMAR szerint pedig öt százalékára számíthat. Ez utóbbi is azonban elég ahhoz, hogy az RMDSZ továbbra is része legyen a román törvényhozói testületnek.

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) viszont kimaradhat a következő parlamentből, ugyanis a Corneliu Vadim Tudor vezette alakulatra a szavazatoknak pusztán a 3 százaléka jut majd (a parlamentbe való bejutás küszöbe öt százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik