Nagyvilág

Medvegyev szerint Obama rugalmasabb lehet

Az orosz elnök elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államok lemond arról, hogy Kelet-Európába telepítse rakétapajzsának bizonyos elemeit.

Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat hajthatatlannak bizonyult ebben a kérdésben, de Barack Obama megválasztott elnök nyitottnak mutatkozott változtatások iránt. Utalt arra, hogy Obama a lengyel államfővel tartott megbeszélésen óvatosabb álláspontot fejtett ki a lengyelországi és csehországi tervekkel kapcsolatban.

Medvegyev ebből azt szűrte le, hogy van esély a párbeszédre. “Ha lehetséges a párbeszéd, meg is változhat az (amerikai) álláspont” – mondta Limában az orosz elnök, aki a teljes pálfordulatot is elképzelhetőnek tartja. Hozzátette, ha Washington mégsem telepít rakétákat Lengyelországba, illetve radarállomást Csehországba, akkor nem lesz szükség arra, hogy Oroszország Iszkander típusú, rövid hatótávolságú rakétákat telepítsen a Litvániával és Lengyelországgal határos kalinyingrádi régióba.

Medvegyev, aki hétfőn latin-amerikai körútra indul, azt reméli, hogy Obama hivatalba lépése után javulni fognak az orosz-amerikai kapcsolatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik