Nagyvilág

Nem mond le a dalai láma

Nem mond le a dalai láma, miután a tibeti emigránsok gyűlése megerősítette a Kínához fűződő kapcsolatok "középutas" irányvonalát.

Ezt Tibet indiai száműzetésben élő spirituális vezetője maga jelentette be vasárnap Dharamszalában újságírók előtt, véget vetve az elmúlt hónapok találgatásainak. Miután a lámát többször is kórházban kezelték hasi fájdalmakkal az év folyamán, olyan hírek láttak napvilágot, hogy egészségi állapota miatt visszavonul.

A dalai láma egyúttal közölte, hogy a jövőben új megközelítések várhatók a tibeti vezetők részéről Kínával kapcsolatban, miután a Pekinggel folytatott autonómia-tárgyalásokon nem történt előrelépés. A buddhista vezető hangsúlyozta: egyre kevésbé bízik a kínai kormányban, de továbbra is bízik a kínai közvéleményben.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Tibet teljes függetlensége nem megvalósítható. A hatnapos tanácskozáson ugyanis voltak olyanok, akik úgy vélekedtek, amennyiben Peking nem fogadja el a mérsékelt követeléseket, radikálisabb tiltakozó akciókat kell kezdeményezni a függetlenség követelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik