Nagyvilág

Nehéz évet vár Németország

A rossz hírek és általánosságban a gazdasági nehézségek esztendejét jósolta 2009-re a német kancellár, aki szerint egy demokráciában a pártoknak felelősségteljes választ kell adniuk a legnehezebb kihívásokra is.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban Angela Merkel a német polgárokat arra figyelmeztette, hogy a gazdasági válság erősödésével és ezzel párhuzamosan fokozódó nehézségekkel kell számolniuk. „Arra kell felkészülnünk, hogy a jövő év – különösen az első hónapok – a rossz hírek esztendeje lesz” – jelentette ki minden korábbinál borúlátóbb nyilatkozatában a kancellár. A gazdasági fejlődés alakulása még nehezebben látható előre – fogalmazott Angela Merkel, utalva arra, hogy ez egyformán vonatkozik a világgazdaságra, Európa gazdaságára és a német gazdaságra.

A kancellár szerint Németország ugyan minden tőle telhetőt megtett a pénzpiacok stabilitásának helyreállítására, illetve a bankok támogatására, ennek ellenére a szükséges bizalmat teljes mértékben még nem sikerült helyreállítani. Merkel úgy vélte, hogy a közelmúltban elfogadott konjunktúraélénkítő csomag ugyanakkor reményt jelenthet a polgárok és a vállalatok számára ahhoz, hogy 2010-től ismét javulhatnak a dolgok.

Merkel szerint Európának jobban fel kell készülnie a jövőre, s ennek kapcsán első helyen a munkahelyek védelmét, a technológiai fejlődést, a környezetvédelmet, továbbá az energiapolitikát említette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik