Nagyvilág

Lerohanta a tél Európát

A hét végén Európa nagy részén beköszöntött a tél: sokfelé sűrű havazás nehezítette a közlekedést, több országban hóviharok, hófúvások, szélviharok voltak, Görögországban pedig megbénult a hajóforgalom. Többen életüket vesztették, Moszkvában megdőlt a melegrekord és jelentős mennyiségű hó esett.

Szombatra virradóra erős havazás és heves szélrohamok törtek rá Ausztriára. Vorarlbergben több mint fél méternyi hó hullott ezután, de más vidékeken is bőven havazott. Stájerországban a hótakaró vastagsága vasárnap délutánra elérte a 25 centimétert. Az átfúvások emelte hótorlaszok miatt számos hegyi utat lezártak, máshol kötelezővé tették a hólánc használatát. Számtalanszor riasztották a tűzoltókat, hogy eltávolítsák a kidöntött fákat az utakról. Hárman vesztették életüket közúti balesetben, sokan megsérültek, közülük többen súlyos állapotban kerültek kórházba.

Salzburg tartományban lezúdult az első lavina az idei téli szezonban. A Kaprun közelében elszabadult görgeteg magával sodort egy 24 éves síelőt, a mentőknek azonban még időben sikerült kihozniuk őt a hótömeg alól. A vorarlbergi, tiroli és salzburgi hegyekben hármas fokozatúra emelték a lavinaveszélyt. A kidőlt fák jó néhány vezetéket megrongáltak Tirolban, emiatt több körzetben megszűnt az áramszolgáltatás.

Az első hó a Mátrában (MTI)

Az első hó a Mátrában (MTI)

Túrázókat keresnek Romániában

Vasárnapra virradóra erős hófúvások és viharos erejű széllökések voltak a romániai Bucegi hegységben. A Caraiman völgyében a közeli Busteni és Sinaia városok hegyi mentői több mint huszonnégy órája próbálnak a nyomára bukkanni annak a két turistának, aki szombaton ment fel a hegyre, de egyelőre semmi hír róluk. A mentők elmondták: nincs sok esély arra, hogy élve találják meg az eltűnt fiatal fiút és lányt, mivel reggelre abban a körzetben mínusz húsz Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet, a szél sebessége pedig elérte az óránként 140 kilométert.

Románia huszonhat megyéjében volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Különösen a hegyvidékeken lett vastag a hótakaró, az utakon a hófúvások miatt akadozott a forgalom. A hirtelen beköszöntött tél elsősorban Brassó, Hargita és Beszterce-Naszód megyében éreztette hatását, de Kolozs és Gorj megyében is voltak fennakadások a közúti forgalomban. Vasárnap délre azonban számos helyen javult a közlekedési helyzet. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban viszonylagos melegedés várható Romániában.

Jépályává vált Németország

(MTI)

(MTI)

Németországban szombatra virradóra a hőmérséklet szinte az egész országban jóval fagypont alá süllyedt, és délelőttre is alig emelkedett 0 Celsius-fok fölé. Az autópályák, de a városi utcák is jegessé, síkossá váltak, és számos közlekedési baleset történt, ezekben ketten meghaltak. Az ítéletidő elsősorban Düsseldorfban és Frankfurtban a légi közlekedést is korlátozta, szombat reggelig több járatot is töröltek. Az ország középső részén a hatalmas szél háztetőket szakított le, s jelentős anyagi károkat okozott.

Az észak-olaszországi Torinóban beomlott egy gimnázium tetőszerkezete: egy diák meghalt és mintegy húszan megsérültek. A tűzoltóság szerint a tragédiát az erős széllökések okozták. Szardínián életét vesztette egy fiatal nő, akit a szélvihar lesodort robogójáról – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Az óránként 100 kilométeres sebességet elérő széllökések leginkább Szicíliában, Calabriában és Szardínián pusztítottak: háztetőket téptek le és fákat csavartak ki. Az ítéletidő komoly fennakadásokat okozott a légi közlekedésben és a hajózásban is.

Kötelező téligumi a cseh pályán

Görögországban a szélvihar az egész tengeri hajóforgalmat megbénította. Az Égei- és a Jón-tengeren helyenként óránként 100 kilométeres széllökések korbácsolták fel a tengert. A parti őrség szombat estig a kikötőkbe parancsolta a hajókat, így átmenetileg több szigettel is megszűnt a tengeri összeköttetés. Szombaton a sűrű havazás és a széllökések számos utat járhatatlanná tettek a cseh-lengyel határon elterülő Krkonose, illetve a cseh-német határon fekvő Krusné Hory hegységekben. A rendőrség felhívta az autósok figyelmét arra, hogy ezen hegyvidéki utak többsége jelenleg csak hóláncokkal járható.

Magyar autósokat is érintő újdonság, hogy a Prága-Brünn autópálya (D1) egyes szakaszain november 1-jétől március 30-ig kötelező a téli gumik használata. Az új előírást a mostani hétvégén kezdték el ellenőrizni a rendőrök. Be nem tartásáért több ezer koronás büntetés szabható ki, s rossz közlekedési viszonyok esetén a nyári gumikkal felszerelt autót egyszerűen kitilthatják az autópályáról.

(MTI)

(MTI)

Melegrekord Moszkvában

A szlovákiai hegyvidékeken péntek óta sok helyen erősen havazik, s az autóközlekedés nagyon nehézkes. A személykocsik közlekedése sehol sincs korlátozva, de a közép-szlovákiai Besztercebányát és Túrócszentmártont összekötő dóvali (Donovaly) hágón keresztül péntek este óta tilos a tíz méternél hosszabb teherkocsik közlekedése.

A kisebb teherautókat is csak hóláncokkal felszerelve engedik át a hágón. Szombaton délután megenyhült az idő, s a forgalomkorlátozást feloldották. Moszkvában vasárnap reggel melegrekordot mértek: a hőmérő több mint plusz 10 Celsius-fokot mutatott, a légnyomás pedig az időjárási mérések kezdete óta nem volt még ilyen alacsony ezen a novemberi napon.

Szombaton a késő délutáni órákban meglehetősen vastag hótakaró fedte be a várost, majd éjszaka szélvihar tört ki, amely fákat és reklámtáblákat csavart ki, több építési állványzatot ledöntött. Vasárnap azonban – néhány napon belül harmadszor az előző délutáni-esti havazások után – a hirtelen megemelkedett hőmérséklettől mintegy varázsütésre eltűnt a fehér hótakaró. A meteorológusok szerint azonban vasárnap estére újra nulla fok körüli hőmérséklet várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik