Nagyvilág

Két turista eltűnt a Kárpátokban

Két turistát keresnek a hegyi mentők a romániai Bucegi hegységben, ahol vasárnapra virradóra erős hófúvások és viharos erejű széllökések voltak. Az ország számos megyéjében a sárga riasztási fokozat van érvényben a hirtelen beköszöntött téli időjárás miatt.

A Caraiman völgyében a közeli Busteni és Sinaia városok hegyi mentői csaknem huszonnégy órája próbálnak annak a két turistának a nyomára bukkanni, akik szombaton mentek fel a hegyre, de egyelőre semmi hír róluk. A vasárnapi híradásokban megszólaló hegyi mentők elmondták: nincs sok esély arra, hogy élve találják meg az eltűnt fiatal fiút és lányt, mivel vasárnapra virradóra abban a körzetben mínusz húsz Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, a szél sebessége pedig elérte az óránkénti 140 kilométert.

Vasárnap egyébként Románia huszonhat megyéjében volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Különösen a hegyvidékeken lett vastag a hótakaró, az utakon a hófúvások miatt akadozott a forgalom. A hirtelen beköszöntött tél elsősorban Brassó, Hargita és Beszterce-Naszód megyében éreztette hatását, de Kolozs és Gorj megyében is voltak fennakadások a közúti forgalomban a hétvégén. Vasárnap délre azonban számos helyen javult a közlekedési helyzet.

A meteorológiai jelentések szerint a zord időjárás csak vasárnap estig tart, a következő napokban viszonylagos melegedés várható Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik