Nagyvilág

Több ezer tüntető Bagdad utcáin

Több ezren gyűltek össze pénteken Bagdad egyik legnagyobb terén, hogy közös imával tiltakozzanak az iraki-amerikai biztonsági megállapodás ellen.

A gyűlés résztvevői túlnyomórészt síita vallásúak voltak, akiket Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hívott össze. Ugyanazon a bagdadi téren tartották a megmozdulást, ahol Szaddám Huszein egykori diktátor szobra állt, amíg 2003-ban amerikai tengerészgyalogosok le nem döntötték. A hétfőn született megállapodás egyebek közt arról rendelkezik, hogy az amerikai csapatok 2011 végéig maradhatnak Irakban.

Szadr és hívei szerint az iraki kormány a szerződés aláírásával behódolt az amerikai érdekeknek. “Nem, nem az amerikai megállapodásra!”, “Nem, nem a megalázó megállapodásra!” – kántálták a tüntetők. Egy szónok felolvasta az imát, amit Szadr fogalmazott meg. “Tudnia kell a kormánynak, hogy a nép az, amely segíti a jó és a rossz időkben is. Ha kidobja a megszállókat, az egész iraki nép mellette fog állni” – hangzott el az üzenetben, az Egyesült Államokra utalva.

A tüntetők George Bush amerikai elnököt ábrázoló bábut állítottak a Szaddám-szobor helyén álló szobor mellett egy talapzatra. Táblát akasztottak a figura nyakába, rajta “A szerződés szégyen és megaláztatás” felirattal. Núri al-Máliki, a szintén síita iraki kormányfő szerint ez az egyezmény a legjobb eszköz az iraki szuverenitás helyreállításához. Szabályozza és korlátok közé szorítja az amerikai katonaság működését – mondta csütörtökön a parlamentben. A biztonsági megállapodás szerint az amerikai haderő “nem tartóztathat le csak úgy akárkit iraki elfogatóparancs nélkül, miközben jelenleg ezt megteheti, börtönöket tart fenn az iraki kormány megkérdezése nélkül” – hangsúlyozta.

A parlament hétfőn szavaz a szerződésről. A kormány már jóváhagyta, így valószínűleg elfogadja a 225 tagú törvényhozás is, ahol a kormánypártoké a többség. Megfigyelők szerint azonban Máliki pártja, az Iszlám Dava Párt és annak legnagyobb koalíciós partnere, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) számára a siker mellett legalább annyira fontos az is, mekkora többséggel szavazzák meg a megállapodást. Alááshatja ugyanis a szerződés legitimációját, ha szoros eredmény születik a szavazáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik