Nagyvilág

Szlovánia megtartaná az állami részesedést

Szlovénia, miniszterelnökének kijelentései szerint megőrizné a jelentősebb állami részesedést fontosabb pénzügyi cégeiben és más nagyvállalataiban is. Borut Pahor egy pénzügyi konferencián konkrétan említette a Nova Ljubljanska Banka (NLB), valamint a Zavarovalnica Triglava pénzintézetek nevét.

Már más szlovén kormányzati tényezők is utaltak rá, hogy nem látják szükségesnek az ország egyik legnagyobb vállalkozása, a távközléssel foglalkozó Telekom Slovenia eladását. Ennek részleges privatizálása ugyan felmerült, de az eladást még tavasszal elhalasztották, jóllehet már két biztos vevő adott bő 49 százalékos részének megvételére fix ajánlatot és a Magyar Telekom is jelezte érdeklődését.

Az eurózónában lévő kelet-európai ország gazdasága is lelassult és hivatalosan is már 3 százalékot meghaladó GDP-csökkenést várnak jövőre.

A Telekom Slovenia a hírek szerint már arról tárgyal, hogy 400 millió eurós kölcsönt kapjon. A társaság legutóbb 2004-ben ment a kölcsönpiacra, akkor mintegy 100 millió eurót vett fel öt évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik