Külföld

Slota megenyhült

admin
admin

2008. 11. 21. 12:56

Magyar és szlovák nyelvű földrajzi megnevezéseket egyaránt tartalmazni fognak a jövőben a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvek - állítja Ján Slota, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

„Remélem, hogy nyugalom lesz. Ez egyértelmű meghátrálás, de a politika kompromisszumokra épül” – nyilatkozott a szlovák nemzetiek vezére a SITA hírügynökségnek pénteken Pozsonyban. Megjegyezte: Robert Fico szlovák kormányfő is már többször kijelentette, hogy a magyar-szlovák vitát kiváltó kérdést olyan kompromisszummal oldják meg, amely megfelel a nemzetközi kisebbségvédelmi normáknak, s elfogadható az Európai Unióban is. Slota szerint az első helyen a szlovák megnevezésnek kell állnia, s csak azután jöhet a földrajzi név a nemzeti kisebbségek nyelvén is.

„Nem tudom, miért kellene a nemzeti kisebbség nyelvének az első helyen lennie, mintha az államalkotó nemzet itt egy másik nemzeti kisebbség lenne. A szlovák megnevezésnek kell az elsőnek lennie. A nemzeti kisebbségek nyelvén való megnevezésnek a második helyen kellene szerepelnie” – fejtette ki véleményét a magyarokat gyakran bíráló és támadó politikus.
A pártelnök nem zárta ki, hogy ez a téma a koalíciós tanács hétfőre tervezett ülésén is napirendre kerül. Meggyőződése azonban, hogy mind a három koalíciós párt legfelsőbb vezetőinek véleménye ebben a kérdésben egybevág.

A szlovák kormány várhatóan szerdán tűzi napirendre az oktatásügyi törvény módosítását. Fico kormányfő korábban azt ígérte: ezzel a módosítással úgy fogják megoldani a földrajzi megnevezések anyanyelvű használatának kérdését a szlovákiai nemzeti kisebbségi tankönyvekben, hogy azzal “mindenki elégedett lesz”.

Az oktatásügyi minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) által benyújtott módosítást ne támogassa. Maga a tárca ugyanakkor semmiféle javaslatot nem tett. Állásfoglalásában azt állítja, hogy az MKP javaslata a földrajzi nevek kisebbségi nyelven történő írására sérti az államnyelvről szóló törvényt, illetve a térképészeti törvényt.
Az MKP szerint a térképészeti törvénynek nincs semmi köze a tankönyvekhez. A szlovákiai magyar iskolákban használt térképeken a földrajzi megnevezések szlovákul vannak feltüntetve. Ugyanakkor a magyarok azzal érvelnek, hogy a földrajzi megnevezések anyanyelvű használatára Szlovákia a kisebbségi és regionális nyelvek európai chartájának az elfogadásával is kötelezte magát.

Fico a magyar miniszterelnökkel való múlt szombati révkomáromi találkozóján tett ígéretet a tankönyvek problémájának a megoldására. Ígéretét kormánya szerdai révkomáromi kihelyezett ülésén megismételte. Fico azt javasolta, hogy a tankönyvekben a magyar megnevezés szerepeljen az első helyen korrekt nyelvtani formában, s azt kövesse a szlovák megnevezés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.