Külföld

Román viszonylatban is szegény Székelyföld

admin
admin

2008. 11. 21. 15:01

A szegénységi szint szempontjából nincs lényeges különbség Székelyföld és Erdély más térségei között, de mindenképpen periférikus régiónak számít Hargita és Kovászna megye, valamint Maros megye hagyományosan Székelyföldhöz tartozó része.

Ezekre a következtetésekre jutott egy nemrég készült szociológiai felmérés, amelyet a Háromszék című erdélyi napilapban Kiss Tamás, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa ismertetett.

Az eredetileg a Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson (Arcus) megrendezett, Székelyföld másképp című konferencián elhangzott előadásában a szociológus Székelyföld helyét vizsgálta Erdély társadalmi szerkezetében, érdekes adatokat közölve a térségről. Elmondta például, hogy jóval kevesebb a felsőfokú végzettségű magyar, mint a román.

Országos szinten a románok hét százaléka tanul felsőoktatási intézményekben, míg a magyaroknak csak 4,4 százaléka. Hargita és Kovászna megyében még rosszabb a helyzet: a lakosságnak csak 3,6-3,7 százaléka szerzett felsőfokú végzettséget. Kiss Tamás kiemelte, hogy mindez nem hat ki a foglalkoztatottságra: a magyar munkanélküliek aránya ugyanis nem nagyobb a románokénál.

A felmérés szerint Romániában a magyar lakosság több mint egynegyede – 27,3 százaléka – számít szegénynek. A tanulmány készítői a havi 215 lej (valamivel több, mint 15 ezer forint) alatti jövedelemmel rendelkezőket sorolták ebbe a kategóriába. A székelyföldi arány ennél magasabb, 33 százalékos, azaz minden harmadik személy szegénynek minősül.

Egy másik érdekesség, hogy a vizsgálat szerint a háromszéki falvakban élő magyarul beszélők egyötöde roma – ez az arány jóval magasabb, mint amennyit a hivatalos népszámlálási adatok mutatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.