Külföld

Nem tudják eldönteni Szíria vétkességét

admin
admin

2008. 11. 21. 19:01

Információi alapján a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem tudja eldönteni, vajon Szíria folytatott-e titokban nukleáris tevékenységet - állapítja meg az ENSZ-szerv jelentése, amelyből pénteken szivárogtak ki részletek.

A beszámoló részint műholdas felvételek elemzésén, részint helyszíni vizsgálatokon alapul. Ezek során a NAÜ ellenőrei uránnyomokat találtak annál az épületnél, amelyet 2007 szeptemberében bombázott le az izraeli légierő a Szír-sivatagban.

Az amerikai NAÜ-nagykövet értékelése szerint a jelentés tápot ad annak a gyanúnak, hogy Damaszkusz atomreaktort akart létrehozni al-Kibarban.

Gregory Schulte közölte, hogy “noha Szíria nem Irán, és nem is kívánunk belőle Iránt csinálni, mindazonáltal magyarázattal tartozik”. Felszólította a damaszkuszi kormányt, hogy szorosabban működjön együtt a bécsi székhelyű ügynökséggel.
A tavalyi izraeli bombázás után az Egyesült Államok olyan titkosszolgálati értesüléseket osztott meg a NAÜ-vel, amelyek szerint Szíriát – miután hathatós segítséget kapott Észak-Koreától – nem sok választotta el attól, hogy al-Kibarban befejezze egy plutóniumtermelő üzem építését.

Damaszkusz visszautasítja a gyanúsítást.

A héten elkészült, Szíriával első ízben foglalkozó jelentésében a NAÜ kifogásolja, hogy a szíriai hatóságok nem voltak hajlandók okmányokkal alátámasztani cáfolatukat, továbbá nem engedték be az ENSZ-ellenőröket három olyan helyre, ahol feltételezések szerint az izraeli légicsapással összefüggésbe hozható bizonyítékok találhatók.

A beszámoló végkövetkeztetése az, hogy bár a lebombázott épület körvonalai hasonlítanak egy atomreaktoréihoz, és az uránnyomok is gyanút keltőek, nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban nukleáris tevékenység céljára szolgált-e a létesítmény.

A két bizalmasnak számító jelentést a NAÜ főigazgatója a 35 tagú kormányzótanács november 27-28-i ülése elé terjeszti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.