Nagyvilág

Hillary Clinton lesz a külügyminiszter

Bizalmas források szerint Hillary Clinton elfogadta a felkérést az amerikai külügyminiszteri posztra. A pénzügyminiszter a Fed New York-i vezetője lesz.

Hillary Clinton New York-i szenátor elfogadta Barack Obama megválasztott amerikai elnök felkérését, hogy legyen leendő kormányának külügyminisztere – közölte pénteken a The New York Times.

Clinton úgy döntött, hogy feladja a szenátori posztot és az Obama-kormány külügyminisztere lesz – közölte az újság “két bizalmas” közlésére hivatkozva.

A liberális újság úgy számolt be a hírről, hogy a Demokrata Párt feltehetően két vezető alakja egyetértésre jutott. A Clinton felkérése körüli találgatások napok óta vezető helyet foglaltak el a demokrata kormány megalakulásával kapcsolatos hírek között.

A névtelenséget kérő források egyike úgy tájékoztatott: a volt first lady azután döntött, hogy újabb egyeztetést folytatott Obamával. Állítólag külpolitikai elképzeléseikről, valamint arról tanácskoztak, milyen szerepe lesz Clintonnak az új kormányban.

Még nem hivatalos a hír

Hillary Clinton felkéréséről hivatalosan még nincs hír, Obama irodája csütörtökön azt közölte, hogy a külügyminiszteri jelölés ügye “folyamatban van”. A The New York Times tudósításában az derül ki, hogy Clinton döntéséről a volt first lady stábja értesítette a lapot. “Készen áll” – mondta az egyik forrás, hozzátéve: az újabb egyeztetésre azért volt szükség, mert az ez ügyben múlt héten Chicagóban folytatott első megbeszélésük még “túl általános” volt.

Obama tanácsadói pénteken azt mondták, hogy az új elnök a jövő héten, Hálaadás ünnepe (november 27.) körül tesz bejelentést az ügyben.

A The New York Times szerdán még arról cikkezett, hogy Hillary Clinton gondban van a külügyminiszteri poszt elfogadásával, ugyanis szeret a saját ura lenni, nem szívesen adja fel függetlenségét.

Átvilágították Bill Clintont

Az utóbbi napokban ismertté vált, hogy Obama átmeneti stábja Hillary Clinton átvilágításának részeként a legtüzetesebben vizsgálta férjének, Bill Clintonnak az elnökség utáni időszakban végzett tevékenységét, amelynek több részlete nem nyilvános.

Átnézték a többi közt alapítványának adományozóit, a beszédeiért kapott összegek forrásait (egy ízben egyórás fellépésért 425 ezer dollárt kapott), és Ronald Burkle milliárdos beruházónak végzett munkáját. A Clinton-családhoz közeli források szerint Bill Clinton hajlandó volna lemondani alapítvány vezetői posztjáról felesége külügyminisztersége idejére. Arra is kész, hogy feltárja nem nyilvános bevételi forrásait, és megossza a külügyminisztériummal tervezett beszédeinek időrendjét és vázlatát.

Vannak kétkedők

A szerdai The Wall Street Journal kétkedő hangot ütött meg Hillary Clinton esetleges kinevezése kapcsán. A lap úgy fogalmazott, hogy a külügyminiszteri poszt túl fontos ahhoz, hogy az elnök egy riválisa töltse be. A The Washington Post arra hívta fel a figyelmet: ha Obama Hillaryt választja, vele együtt Bill Clintont is megkapja.

Az újság rámutatott, hogy Bill Clinton a saját alapítványához és elnöki könyvtárához olyan országoktól kapott legalább egymillió dollár támogatást, mint Kuvait, Katar, Brunei, Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek.

A Fed egyik vezetője lesz a pénzügyminiszter

A CNN hírtelevízió pénteki közlése szerint Barack Obama a kereskedelmi miniszteri posztra másik korábbi riválisát, Bill Richardsont fogja felkérni; Új-Mexikó állam kormányzója az első spanyol ajkú politikusként szállt versenybe idén a demokrata elnökjelöltségéért.

Timothy Geithnert nevezi ki pénzügyminiszternek Barack Obama megválasztott amerikai elnök. Geithner az amerikai jegybank New York-i részlegének az elnöke.

Obama hétfőn ismerteti gazdasági kabinetjének az összetételét.
A New York-i értéktőzsde kedvezően fogadta az értesülést, hogy Geithner lesz a pénzügyminiszter. Röviddel 21 óra után a DJIA indexe 180 pont emelkedéssel 7732 ponton volt. A közel húsz perccel korábbi bejelentés előtt a tőzsdemutató szerény mínuszban volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik