Nagyvilág

Szlovákiát sérti a Kárpát-medence szó

A szlovák belügyi tárca megtagadta egy polgári társulás bejegyzését, mert alapszabályában szerepel a Kárpát-medence földrajzi név. Ez pedig „a Szlovák Köztársaság területi egysége szempontjából elfogadhatatlan” – áll az indoklásban.

A pozsonyi Új Szó úgy tudja, hogy a minisztérium a „Kárpát-medencében élő nemzetek szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek megőrzését” rögzítő bejegyzési kérelemben megfogalmazottak megváltoztatásához köti a társulás bejegyzését.

Csak szlovákok lakják Szlovákiát

A lap közli a bejegyzési kérelemre írott minisztériumi választ, amelyben ez áll: „A feltüntetett szövegrésszel kapcsolatban figyelmeztetjük önöket, hogy a Szlovák Köztársaság területén csak egy nemzet él, a szlovák. Szlovákia egy részének Kárpát-medence névvel való jelölése a Szlovák Köztársaság területi egysége szempontjából elfogadhatatlan. Erre való tekintettel javasoljuk az érintett szöveg módosítását”.

Öllös László elemző, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke a lapnak elmondta: Pozsonyban „mondvacsinált érveket rángatnak elő, amelyekkel azt sugallják, hogy Magyarország veszélyezteti Szlovákia biztonságát. Arról mélyen hallgatnak, hogy mindkét ország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak”. Nyilvánvaló, hogy Magyarország egyszerűen nem veszélyeztetheti Szlovákiát.

Ellenséget gyártanak maguknak

„Hogyan is tehetné? Háborút indítana? Aztán a NATO kettéválna, hogy egyik fele Szlovákia, a másik Magyarország oldalára állva indítana egymás ellen atomháborút” – vázolja a lehetetlen forgatókönyvet az elemző. Szlovákiában „ideológiai eszközökkel gyártanak ellenséget”, a magyarokra pedig egyszerűen szükségük van, és „ha nem lennénk, ki kellene bennünket találni”.

Szlovákia jelenlegi vezetői Öllős szerint ennek az ideológiának a foglyai, és a jelenség hátterében az áll, hogy „különböző marxista ideológiák keverednek az első szlovák (fasiszta csatlós-) állam hagyatékával, más kelet-európai parancsuralmi rendszerekkel, látják a putyinizmust, és ebből összeraknak maguknak egy világképet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik