Nagyvilág

Szerbia Horvátország ellen fordul a hágai Nemzetközi Bírósághoz

A hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordul Szerbia, miután a testület kedden úgy döntött, eljár a Szerbia ellen népirtás és etnikai tisztogatás címén beadott horvát kereset ügyében.

Belgrád Vuk Jeremic szerb külügyminiszter közlése szerint azt fogja kérni a testülettől, hogy állapítsa meg: Horvátország felelős a területén élő szerb kisebbség ellen az 1991-1995-ös délszláv háborúban elkövetett háborús bűntettekért és etnikai tisztogatásért.

“Fel kell fedni végre, valójában mi is történt (1995-ben) a Vihar művelet idején” – mondta a szerb diplomácia irányítója. Több száz szerbet megöltek, s közel 200 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a horvát hadsereg említett offenzívájában.
A szerb bejelentés feltehetően nem független attól, hogy az ICJ kedden úgy döntött: joghatósággal rendelkezik, vagyis eljárhat abban az ügyben, amelyben Horvátország azzal vádolja Szerbiát, hogy népirtást és etnikai tisztogatást követett el.
Korábban Szerbia másik volt háborús ellensége, Bosznia is népirtással vádolta Szerbiát az ICJ előtt, de a bíróság tavaly februárban felmentette a Szerbiát, mint államot a kollektív bűnösség felelőssége alól. Megállapította ugyanakkor, hogy Srebrenica városánál, ahol 1995-ben csaknem nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak meg, népirtás történt, s Szerbia nem tett eleget ennek megakadályozásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik