Nagyvilág

New York várja a vízummentes magyar turistákat

Michael Bloomberg, New York polgármestere és az NYC and Company, a város hivatalos idegenforgalmi marketing szervezete hétfőn üdvözölte, hogy a magyarok is vízum nélkül utazhatnak be az Egyesült Államokba.

“Üdvözöljük, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium hét újabb országot fogadott be a vízummentességi programba” – mondta Bloomberg.

Az NYC and Company is köszöntötte, hogy hétfőtől hét újabb ország, – köztük Magyarország – állampolgárai vízummentesen látogathatnak az Egyesült Államokba, és a könnyítés révén New York városa is elérhetőbbé válik számukra.

Jót tesz a turizmusnak

“Az idegenforgalom New York városának fontos része, és az iparág tartós növekedése az utóbbi években nagyrészt a nemzetközi látogatóknak köszönhető, akik hosszabb időt töltenek és több pénzt költenek itt” – hangsúlyozta Bloomberg.

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-től utazhatnak vízum nélkül az országba. A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldják fel a vízumkényszert.

A 22 éve létező vízummentességi programot – amelynek korábban 27, többségében nyugat-európai állam volt a tagja – több mint 10 éve most bővítették először.

15 milliárdos haszon

George Fertitta, az NYC and Company vezérigazgatója elmondta, hogy a nemzetközi utasforgalomból tavaly több mint 15 milliárd dollár haszna származott a városnak. Meggyőződése szerint az idegenforgalomra jótékony hatással lesz az elkövetkező években, hogy a szóban forgó hét ország állampolgárai számára könnyebbé vált a beutazás.

A NYC and Company szerint a könnyítés nyomán Kelet-Európából is növekedni fog a New Yorkba utazó turisták száma. New York városa továbbra is az első számú utazási célpont a Kelet-Európából Amerikába látogatók számára.

A New Yorkba irányuló utasforgalom Kelet-Európából 2004 óta folyamatosan bővül. A keleti parti nagyváros tavaly 268 ezer látogatót fogadott a térségből, ez a szám 60 százalékkal haladja meg a 2004-es adatot. A kelet-európaiaknak mintegy 73 százaléka turista céllal érkezett New Yorkba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik