Nagyvilág

Macedónia beperelte Görögországot

Macedónia beperelte Görögországot a névvita miatt a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságnál, mondván, Görögország megsérti Macedónia azon jogát, hogy tagságra törekedjen nemzetközi szervezetekben.

Az ENSZ legmagasabb szintű nemzetközi jogi ítélkező fóruma, amely államok egymás közti jogvitáit bírálja el, az MTI-hez eljuttatott, erről szóló tájékoztatásában nem közölte, hogy mikor kíván foglalkozni az üggyel.

A volt jugoszláv tagköztársaságot Görögország nem hajlandó elfogadni Macedónia néven, mert Görögországban is van egy Macedónia nevű tartomány, és Athén nem kívánatos bonyodalmaktól tart arra esetre, ha elismerne a szomszédságában egy Macedónia nevű országot.

A névvita miatt idén tavasszal Görögország elgáncsolta Macedónia NATO-csatlakozási törekvéseit. A dolgok jelenlegi állása szerint egy esetleges macedón EU-csatlakozási próbálkozás is zátonyra futna a görög vétójogon.

A felek ENSZ-közvetítéssel már hosszabb ideje tárgyalnak egymással. Számos javaslat felmerült a volt jugoszláv köztársaság elnevezésére – így például Felső-Macedónia, Észak-Macedónia, Hegyi-Macedónia -, de megállapodásra mindeddig nem jutottak.

Szkopje most azon a címen indított eljárást Athén ellen a Nemzetközi Bíróságnál, hogy az 1995. szeptember 13-ikán kelt görög-macedón átmeneti megállapodás 11. cikkelye kimondja: Macedónia volt jugoszláv köztársaság jogosult független államként, a nemzetközi joggal összhangban tagságra törekedni nemzetközi szervezetekben. Szkopje szerint Athén akadályozza e jog gyakorlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik