Nagyvilág

A földkisajátítás ellen tüntetnek Kínában

Földkisajátítás miatti tiltakozásul mintegy ezer ember megrohamozott egy kormányhivatalt Kína északnyugati részén, rendőröket ütlegelt, tönkretett gépkocsikat.

A támadók nagy része csak csatlakozott ahhoz a harmincegynéhány emberhez, akinek földjét kisajátították, és panaszt akart tenni Kanszu (Gansu) tartomány Longnan városában – olvasható a városvezetés internetes közleményében. A „bűnözők” megsebesítettek több mint hatvan kormánytisztviselőt, rendőrt és másokat – tették hozzá.

Miután a panaszosok és a hatóságok közötti közvetítés nem vezetett eredményre, hétfő este a rendőrségnek „nem maradt más választása, mint hogy erővel szétkergesse a randalírozó bűnözők vezetőit”, de az emberek vasrudakkal, fejszékkel, kapákkal támadták, kővel, cseréppel dobálták meg a rendfenntartókat.

A tiltakozók később megrohamozták a helyi közigazgatás épületegyüttesét, betörték annak ablakait, két épületben kifosztották az irodákat, és felgyújtották az udvaron álló gépkocsikat, motorkerékpárokat. A rendőrség végül határozott intézkedésekkel „lényegében ellenőrzése alá vonta a helyzetet” – írták a közleményben, amelyben azonban további részleteket nem közöltek.

Kínában ingatlanfejlesztő cégek a közigazgatási vezetők együttműködésével rendszeresen kisajátítanak paraszti földeket, emiatt pedig a károsultak évente több ezer tiltakozó akciót rendeznek. Az utóbbi hónapokban megszaporodott azoknak a tiltakozásoknak a száma, amelyek erőszakba torkollottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik