Nagyvilág

Berlusconi bújócskázott Merkellel

A 72 éves politikus egy köztéri szobor mögé állt, s onnan rákiáltott a kísérői körében elhaladó Angela Merkelre: "kukucs!", mire a német kancellár megfordult, elmosolyodott, és üdvözölték egymást.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Berlusconi elmondta: megállapodtak vendégével arról, hogy együttműködnek a világméretű pénzügyi válság és gazdasági recesszió kezelésében. Közeledtek az álláspontok az éghajlatvédelem ügyében is.

“Nincs olyan pont, amelyben ne értenénk egyet, egy hullámhosszon vagyunk” – mondta az olasz miniszterelnök.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter – aki a német kancellár kíséretében érkezett az olasz kikötővárosba – bejelentette, hogy történészkonferenciát rendeznek jövőre Olaszországban a nemzetiszocializmus itáliai múltjáról. A konferencián, amelynek ötletét Franco Frattini olasz külügyminiszter is támogatta, német és olasz történészek Steinmeier megfogalmazása szerint “behatóan és nyíltan” foglalkozhatnak a német-olasz háborús múlttal és az olasz internáltak sorsával.

A német külügyminiszter Triesztben felkereste a San Sabba egykori rizshántoló üzemet, amely ma emlékhely. Az üzem a háború idején koncentrációs táborként működött; legalább háromezer embert pusztítottak el ott.

A két ország viszonyát egy a II. világháború idejére visszanyúló peres ügy is terheli: az olasz legfelsőbb bíróság októberben egyenként egymillió eurós kártérítést ítélt meg kilenc olasz családnak, akiknek hozzátartozóit a hitleri Németország katonái kivégezték 1944. június 29-én a közép-olaszországi Civitellában. A német kormány arra készül, hogy megtámadja az olasz ítéletet a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik