Nagyvilág

Tölgyessy: Gyurcsány megtalálta az arányokat

A magyar-szlovák kormányfői találkozó csak „puha eredménnyel” járt, reálisan ennyit lehetett elérni, és az is siker, hogy a viszony nem romlott tovább - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádióban.

Az alkotmányjogász szerint Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök jól megtalálta az arányokat, elmondta az összes problémát, több ponton is „beolvasott” szlovák kollégájának, de nem vált sértővé, elérte, amit lehetett, és ami a legfontosabb, a viszony nem romlott tovább. Ilyen helyzetben, ilyen szinten előkészítés nélkül nem szoktak találkozót tartani, ezt már csak akkor teszik meg, ha a diplomácia már előkészített valamit. Most nem volt mivel odaállni, de a magyar fél olyan nyomás alá került abban a pillanatban, amikor a szlovákiai magyarok vezetői megszólaltak, hogy Gyurcsány Ferenc nem tehetett mást, mint hogy beszállt a találkozóba – hangsúlyozta Tölgyessy.

A legnagyobb ellenzéki párt olyasmit kért számon, amit most semmilyen magyar miniszterelnök nem tudott volna elérni. De abban a csapdahelyzetben, amiben most van, a Fidesz nem is reagálhatott másképp, hiszen mindenáron és folyamatosan támadni kell Gyurcsány Ferencet, hogy ne jelenhessen meg a nemzet miniszterelnökeként – értékelte a Fidesz elégedetlenkedő álláspontját az alkotmányjogász.

Az alkotmányjogász nem számít nagyobb megmozdulásokra, tiltakozásokra, sztrájkokra a megszorítások nyomán. A bejelentett közalkalmazotti megmozdulásokról úgy vélte, hogy bár a kormány több, a közszolgáknak tett ígéretét is megszegte, az emberek most sem lesznek szolidárisak a sztrájkolókkal, többségében várhatóan most is elítélik majd őket, a szakszervezetek elismertsége a társadalomban ugyanis nagyon gyenge. Tölgyessy éppen ezért nem vár igazán nagy felfordulást, azt mondja, a magyarok egyénileg akarják túlélni a dolgokat, ezért szerinte a társadalom megtartja az eddigi, konfliktuskerülő magatartás. Hozzátette ugyanakkor, hogy mára földrengésveszélyes ország lettünk, és senki nem tudta pontosan megjósolni, mikor mozdul meg a föld.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik